Met oogzorgplatform Harmony kunnen opticiens, optometristen en oogheelkundige klinieken oogscans analyseren met AI

Met de introductie van oogzorgplatform Harmony kunnen opticiens, optometristen en oogheelkundige klinieken oogscans analyseren op aandoeningen met behulp van AI-software. RetCAD komt uit de koker van het Nederlandse bedrijf Thirona en is speciaal ontwikkeld voor het herkennen van ouderdomsblindheid en netvliesbeschadigingen bij diabetespatiënten. Harmony werd half september gelanceerd op congres EuRetina in Parijs en is nu beschikbaar in een kleine twintig Europese landen.

Scan van het netvlies

RetCAD werkt in combinatie met een funduscamera die het netvlies scant, de software slaat alarm bij onvolkomenheden. Een dergelijke scan kan, behalve in oogheelkundige klinieken, ook worden aangeboden door een opticien of optometrist. Maculaire degeneratie of diabetische retinopathie wordt direct door RetCAD geïdentificeerd en patiënten kunnen vervolgens worden doorverwezen naar een specialist. Zijn er geen afwijkingen, dan is follow-up niet nodig en volgt een of twee jaar later een nieuwe controle. Het platform Harmony brengt alle resultaten overzichtelijk in beeld en de analyses zijn consistent en reproduceerbaar. Thirona werkt momenteel aan een uitbreiding van RetCAD om nog meer aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld glaucoom, te kunnen herkennen.

De analyses van onze software zijn van hetzelfde niveau als die van een gecertificeerd oogarts, de specialist zelf komt er uitsluitend aan te pas als er een afwijking wordt gevonden. RetCAD maakt dus een ruimer aanbod van zorg mogelijk en verlicht tegelijkertijd de werklast voor specialisten. Alleen patiënten waarbij de scan een aandoening laat zien, komen bij de oogarts terecht. Die kan binnen Harmony scans met een muisklik terugkijken. Kortom: meer zorg en behandeling voor wie dat nodig heeft.”

Over Thirona

Thirona is een innovatief bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie voor medische beeldanalyse. Door het creëren van intuïtieve en gebruiksvriendelijk producten, wordt de kloof tussen academische denkbeelden en klinische bruikbaarheid overbrugd. Oprichters Eva Rikxoort en Bram van Ginneken, beide onderzoeker aan het Radboud UMC, zetten kunstmatige intelligentie in om diagnostische software-oplossingen te ontwikkelen. Zo helpt Thirona medisch specialisten bij hun dagelijkse taken op het gebied van thoracale CT-scans (LungQ), thoraxfoto’s (CAD4TB) en retinabeelden (RetCAD). Wat in 2014 begon als start-up, is uitgegroeid tot belangrijke speler in de markt met oplossingen die in meer dan veertig landen wereldwijd actief worden gebruikt.

Bron: Thirona

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen