Helft jongeren: af en toe xtc nemen geen probleem

Jongerenorganisatie TeamAlert gaat de strijd aan om drugsgebruik in het verkeer terug te dringen. De organisatie vindt het belangrijk om te erkennen dat er uitgaande jongeren zijn die drugs gebruiken en vervolgens onder invloed autorijden. ?Dit gedrag is gevaarlijk. Gecombineerd drugsg...

De helft (49 procent) van de jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar vindt dat een paar keer per jaar een xtc-pilletje nemen moet kunnen. Dat blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.

Jong en oud denken hier verschillend over. Zeven op de tien (69 procent) 35-plussers vinden het af en toe slikken van xtc wél een probleem. 

Van de ondervraagde jongeren zegt 43 procent daarnaast dat het in hun vriendenkring geaccepteerd is om xtc of MDMA te gebruiken. Lees hier waarom jonge mensen weinig problemen hebben met xtc.

Gebruikers harddrugs verantwoordelijk voor criminaliteit

Onlangs zei premier Rutte dat burgers die recreatief harddrugs gebruiken onderdeel uitmaken van de keten van drugscriminaliteit. Driekwart (78 procent) van alle deelnemers aan het onderzoek is het daar mee eens. Zij menen dat je als gebruiker medeverantwoordelijk bent voor het in stand houden van de criminaliteit rondom drugs. Een meerderheid (86 procent) van de deelnemers die het afgelopen jaar harddrugs hebben gebruikt denkt hier anders over. Lees hier waarom zij zich niet medeverantwoordelijk voelen.Hier lees je hoe deelnemers denken over verschillende maatregelen tegen drugscriminaliteit.  

Over dit onderzoek


Aan het onderzoek deden 24.967 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 4 tot en met 8 oktober 2019.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Bron: AvroTros