Ons zorgstelsel is hard aan herziening toe

Onze gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld. Toch kraakt ons zorgstelsel – de manier waarop we het organiseren – in zijn voegen. Het kan nieuwe ontwikkelingen nauwelijks bijbenen als het gaat om technologie, economie, wetenschap en het individu. Zo verandert de rol van de consument snel, nu deze steeds meer zelf de regie neemt. Met behulp van de nieuwste technologie wordt hij steeds meer producent van zijn eigen zorg. Daarmee is het tijdperk van de prosument aangebroken.

De gevolgen

Zowel de wet- en regelgeving als het bekostigingssysteem passen niet meer bij deze tijd. Ze belemmeren innovatie en kwaliteitsverbetering en bieden de cliënt die meer eigen regie wil voeren niet de noodzakelijke ondersteuning. Maatschappelijke waarden als betaalbaarheid, solidariteit en toegankelijkheid van zorg komen steeds meer onder druk te staan. Een drastische aanpassing van het zorgstelsel is de enige manier om aan de nieuwste ontwikkelingen te beantwoorden.

“Pas het zorgstelsel aan aan de zorg en niet andersom!”

Hoe nu verder?

Deze bevindingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Guus van Montfort (professor gezondheidseconomie en medische technologie) en Rob van Wylick (bedrijfsjurist) onderbouwen hun plannen in drie omvangrijke essays die samen de reeks Zorg in perspectief van de cliënt vormen. Hierin tonen zij niet alleen aan waarom een herziening noodzakelijk is, maar ook hoe deze bewerkstelligd en bekostigd kan worden. Zij doen hiervoor concrete voorstellen, gebaseerd op grondige analyses en jarenlange praktijkervaring.

Mevrouw Janssen

De auteurs introduceren mevrouw Janssen uit Emmen om de menselijke maat van het zorgstelsel in perspectief te houden. Haar casus loopt als een rode draad door het betoog. Zo laat zij zien welke gevolgen de veranderingen hebben voor het individu. Want net als vele andere Nederlanders loopt mevrouw Janssen tegen allerlei hindernissen van het bestaande zorgstelsel aan.

“Ontregel de zorg”

In de zorg is een initiatief gestart om het aantal (onzinnige) regels te verminderen. Dit lukt echter maar mondjesmaat. Een van de voorstellen van de auteurs is de enorme berg aan wetten- en regels samen te vatten in één overkoepelende zorgwet. De administratieve lastendruk neemt daardoor enorm af, zodat er meer aandacht ontstaat voor waar het eigenlijk om gaat: het verlenen van zorg.

Bron: Uitgeverij SWP

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen