Word jij ook somber in het najaar?

0
489

Dit weekend gaat de wintertijd weer in. Tijdens de wintermaanden wordt het buiten vroeg donker en laat licht. Door het gebrek aan daglicht worden veel Nederlanders somber. Elf procent van de volwassen Nederlanders (1,6 miljoen) heeft last van seizoensgebonden gevoelens van somberheid. Deze gevoelens worden extra versterkt doordat de tijd een uur terug gaat.

Somber in de herfst

Somberheid kan uitmonden in een ernstige depressie. Mensen hebben de neiging om door te blijven lopen met hun klachten, maar moeten juist wel actie nemen om ernstiger te voorkomen. Somberheid is te herkennen aan de volgende klachten:

  • slapeloosheid, vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • verdrietig, eenzaam gevoel
  • prikkelbaarheid
  • toegenomen eetlust
  • libidoverlies
  • terugtrekking sociale contacten


Tips om somberheid te voorkomen:

  • regelmatig plannen van leuke activiteiten,
  • niet toegeven aan de slaapzucht, maar een goed dag- nacht ritme aanhouden.
  • zorgen dat je voldoende buiten bent en daglicht krijgt, eventueel aangevuld met licht van een daglicht lamp

Afbeelding van DanaTentis via Pixabay