“We streven naar gemeenschappelijk gedragen zorgstandaarden”

Prof. Geert Dom (UAntwerpen) leidt Europese organisatie van verslavingsverenigingen

Op een congres in Lissabon werd prof. Geert Dom (UAntwerpen) herkozen als voorzitter van EUFAS (European Federation of Addiction Societies). Ook de komende twee jaar wil Dom inzetten op de uitbreiding en uniformisering van zowel onderzoek als behandelrichtlijnen in verslaving doorheen Europa.


EUFAS is een koepelorganisatie die 34 wetenschappelijke verslavingsverenigingen in meer dan 20 Europese landen groepeert. De vereniging vertrekt vanuit de vaststelling dat de verslavingsproblematiek in de Europese landen vrij gelijkaardig is, maar dat de beleidsvoering rond verslaving en de zorg voor verslaafden erg divers gebeurt.
“We willen dan ook gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek faciliteren”, vertelt prof. Dom. “Daarnaast proberen we ook de beleidsmakers op Europees niveau te overtuigen. Door een beter beeld te krijgen van wat er allemaal gebeurt in de verschillende landen, streven we naar beter onderzoek, naar beter beleid en naar een betere zorgpraktijk.”


Zorgnoden in kaart brengen


Op 24 oktober werd prof. Dom, die ook medisch directeur van het psychiatrisch centrum Multiversum in Boechout is, op het Lisbon Addictions Congress herverkozen als voorzitter van EUFAS. Hij begint aan een tweede mandaat van twee jaar.

Gemeenschappelijk gedragen zorgstandaarden

Geert Dom (centraal met gekruiste armen) leidt EUFAS ook de volgende twee jaar.
“Ik zal me vooral focussen op het versterken van het netwerk tussen de verschillende nationale verenigingen doorheen Europa. Het in kaart brengen van zorgnoden (onder meer via Europese surveys), het ontwikkelen van gemeenschappelijk gedragen zorgstandaarden en participatie in Europese onderzoeksprojecten staan hoog op de agenda voor de volgende twee jaar.”
www.eufas.net

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen