Het eerste openbare Amsterdamse Roetontbijt

Burgemeester & Wethouders, raadsleden, politici, beleidsmakers,
bewoners, ondernemers en pers worden uitgenodigd voor het eerste openbare Amsterdamse Roetontbijt.

Afgelopen september hebben 450 studenten van de Hogeschool van Amsterdam / AMFI (mode) op verschillende plekken in Amsterdam ROET geoogst. Samen met bewoners schraapten zij in tunnels, van richels, hekken en muren meer dan 2000 gram fijnstof bij elkaar.

Bijzondere manier

Voor de studenten was dit een bijzondere manier om kennis te maken met de stad en thema’s als duurzaamheid, vormgeving en maatschappelijke betrokkenheid.

Het Rotterdams ontwerperscollectief Servies maakte van het geoogste fijnstof glazuren die zij vervolgens in een speciaal ontworpen servies verwerkt hebben. De verschillende kleuren – van lichtgeel tot donkerbruin – vertellen iets over onze lokale luchtkwaliteit.

Bewonersgroep

De bewonersgroep Valkenburgerstraat biedt op 21 november op dit servies het EERSTE OPENBARE AMSTERDAMSE ROETONTBIJT aan aan Burgemeester & Wethouders, raadsleden, politici, beleidsmakers, bewoners, ondernemers en de pers.

Doel van dit ROETONTBIJT is om de urgentie van de Amsterdamse luchtkwaliteit op een andere wijze dan cijfers INZICHTELIJK en TASTBAAR te maken. De kleuren van dit servies zijn aanleiding genoeg om de Amsterdamse Gemeenteraad aan te moedigen in een doortastend beleid betreffende het snel verbeteren van de lucht en leefbaarheid in de stad. Durft u van dit servies te eten?

Project

In dit project werkt de bewonersgroep Valkenburgerstraat samen met de HvA/AMFI en het ontwerperscollectief Servies; zij kregen steun van Milieudefensie en Tunnelbeheer Amsterdam en de croissants worden aangeboden door de BiZ Knowledge Mile.

Bron: Amfi