Zijn vrouwen écht baas in eigen buik?

Nesteltherapie Surrealistische VPRO Dorst film

Vanaf nu te zien op VPRO Dorst YouTube en site

’Wil je kinderen?’ Een vraag die zo onschuldig lijkt, maar eigenlijk heel impertinent is, vindt Anne Vaandrager. In haar korte film Nesteltherapie wordt een kinderloze vrouw opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Wanneer haar baarmoeder goedgekeurd is, maar ze geen kinderen wil, moet ze onder dwang naar nesteltherapie.

Surreële toekomst

Nesteltherapie speelt zich af in een surreële toekomst, waar vrouwen worden opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Als uit de tests blijkt dat hoofdpersonage Mirte geen moedergevoelens heeft wordt ze doorverwezen naar ‘nesteltherapie’, een therapeutische methode om deze weggestopte emoties alsnog naar boven te halen. Immers een vrouw zonder moedergevoelens is een gevaar voor de samenleving. Maar als de methode niet aanslaat is er nog een alternatief behandelplan; het redden van haar baarmoeder zodat daarmee alsnog volk en vaderland gediend wordt.


Over de maker

Anne Vaandrager (1989) een van de winnaars van de Dorst Pitch 2018. Ze is afgestudeerd aan de kunstacademie Artez in Arnhem en Central Saint Martins in Londen. Ze probeert met humor en een kritische blik discussies aan te zwengelen over sociaal-maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Anne is dertig jaar en als ze hardop zegt dat ze geen kinderen wil, stuit ze op weerstand en onbegrip. Alsof ze overtuigd moet worden van hoe leuk het is om juist wèl kinderen te krijgen. Voilá: de aanleiding voor Annes eerste film.
De vraag of je kinderen wil voelt als een inbreuk op je privacy. Als onbeleefd. Maar dat de vraag gesteld wordt zegt iets over hoe we naar vrouwen kijken. Het lijkt wel of de baarmoeder anno 2019 nog steeds een publiek domein is. En iedereen er te pas en te onpas iets over mag zeggen.”

Bron: VPRO