In Spaarne Gasthuis in november aandacht voor hevig bloedserieus tijdens menstruatie

0
764
Sanitary napkins and tampons on blue background

Iedere vrouw met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar. Hevig menstrueel bloedverlies is namelijk een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts.

Paula Pernet, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis en haar collega gynaecologen onderkennen allemaal dit probleem. Zij zien wekelijks tientallen vrouwen op hun spreekuur met klachten van hevig bloedverlies. Pernet: “Hevig menstrueel bloedverlies is een medisch erkende aandoening met zeer vervelende symptomen, zoals vermoeidheid en lange pijnlijke menstruaties die soms zelfs tot bloedarmoede kunnen leiden.

Pernet: “Gelukkig is er veel aan te doen. Bijvoorbeeld: tabletten (met- of zonder hormonen) die het bloedverlies verminderen, een hormoonhoudend spiraaltje of het verwijderen van het slijmvlies in de baarmoederholte”

Landelijke campagne Bloedserieus


Het Spaarne Gasthuis sluit aan bij de landelijke campagne Bloedserieus. Vanaf 2019 komt de hele maand november in het teken van deze campagne te staan. Overal in Nederland zijn dan voorlichtingsbijeenkomsten en extra spreekuren, waar je terecht kunt voor informatie bij de gynaecoloog. In ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in het theater én natuurlijk online. Voor meer informatie: https://www.hevigbloedverlies.nl/. 

Bron en foto: Spaarne Gasthuis