Grote verschillen tussen gemeenten in hulpverlening na ziekte en ongeval

Array

ONVZ introduceert aanvullende zorgverzekering voor noodsituaties

Er bestaan grote verschillen tussen gemeenten bij de snelheid en kwaliteit van hulpverlening na ernstige ongevallen en aandoeningen. Zorgverzekeraar ONVZ krijgt steeds vaker signalen dat verzekerden in de problemen komen. Zo is thuishulp in de ene gemeente binnen enkele dagen geregeld, terwijl dat in een andere gemeente enkele maanden duurt. Ook vergoedt de ene gemeente meer van de kosten dan de ander.

Aanpassingen

Kosten voor zorg worden vergoed door de basisverzekering. Maar voor bijvoorbeeld aanpassingen in huis of hulp aan huis bij blijvende invaliditeit zijn Nederlanders aangewezen op hun gemeente.

Joost van Drie (37) moest na een dwarslaesie vier maanden wachten op een intake voor hulp aan huis. In de tussentijd waste hij zich met bakjes water bij de keukenkraan. Ook moest de gezinswoning van Joost ingrijpend worden verbouwd. De financiële hulp die de gemeente bood, bleek echter onvoldoende. “Mensen uit de buurt organiseerden daarom een crowdfundingsactie om de verbouwing te financieren.”

Gemist

“Wij hebben drie kinderen en het gezinsleven gaat gewoon door”, zegt Rheza van Drie, de vrouw van Joost. “Ik moest zoveel regelen terwijl je daar eigenlijk nog helemaal niet aan toe bent. Emotioneel gezien ook niet. Ik heb echt iemand gemist die je in zo’n situatie bij de hand neemt.”

Joost en Rheza van Drie werkten beiden bij ONVZ. Het voorbeeld van de familie Van Drie staat echter niet op zichzelf. “We zien steeds vaker dat verzekerden in de problemen komen omdat hulp bij noodsituaties traag op gang komt en de vergoeding vaak niet voldoende is”, weet Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ. “We vinden het belangrijk dat onze verzekerden juist dan de beste hulp en een passende vergoeding kunnen krijgen.”

OntzorgPlus

Het verhaal van de familie Van Drie was voor ONVZ de directe aanleiding om een nieuwe aanvullende zorgverzekering te ontwikkelen voor noodsituaties: OntzorgPlus. Verzekerden kunnen met OntzorgPlus, na een ernstig ongeval of bij bepaalde ernstige aandoeningen, rekenen op de beste regelhulp. Daarnaast vergoedt de verzekering onverwacht hoge kosten bij dit soort noodsituaties. Denk bijvoorbeeld aan vervoer van en naar het ziekenhuis, oppas voor de kinderen, huishoudelijke hulp, vervangende mantelzorg en zelfs noodzakelijke huis- en autoaanpassingen bij blijvende invaliditeit.

Op de website onvz.nl/ontzorgplus staat meer informatie over de nieuwe aanvullende zorgverzekering OntzorgPlus en is het hele verhaal van Joost en Rheza van Drie te lezen. OntzorgPlus kost nog geen €4,50 per maand. De premie voor de Vrije Keuze Basisverzekering is €133 per maand.

Over ONVZ


ONVZ heeft geen winstoogmerk en daarmee staat het belang van de verzekerden voorop. Als verzekeraar helpen en inspireren wij onze leden bij een goed en een gezond leven. Uiteraard is ONVZ er voor wie ziek is en zorg nodig heeft, maar ook voor wie gezond is en dat wil blijven. Hoogwaardige service en dienstverlening zijn hierbij essentieel: ONVZ biedt vrije zorgkeuze, zodat verzekerden de beste zorg krijgen, met de beste specialist die bij iemands zorgvraag past. Uit onafhankelijk onderzoek van GfK blijkt dat dat ONVZ jaar in jaar uit hoog scoort op klanttevredenheid en op vertrouwen dat verzekerden in ons hebben. Meer informatie staat op de website van ONVZ.

Bron: ONVZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen