Virtual Reality voorbereiding van kinderen op een pijnlijke operatie: minder morfine nodig

Array

Kinderen die met Virtual Reality (VR) op een pijnlijke operatie worden voorbereid, hebben achteraf de helft minder vaak morfine nodig dan kinderen die dezelfde operatie krijgen zonder VR voorbereiding.

Effect op de pijnbestrijding

Uit onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis blijkt dat het gebruik van Virtual Reality (VR) om kinderen voor te bereiden op een operatie effect heeft op de pijnbestrijding na de operatie. In de uitslaapkamer hadden de geopereerde kinderen die met VR waren voorbereid namelijk de helft minder vaak morfine nodig.  

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele anesthesie (narcose) in het Sophia Kinderziekenhuis. Tot 70% van de kinderen is angstig hiervoor. Angstige kinderen werken vaak minder goed mee, kunnen meer pijn hebben na de operatie en hebben hierdoor meer pijnmedicatie nodig dan kinderen die minder bang zijn. Ook herstellen deze kinderen minder snel van de operatie.

Kindvriendelijk

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben VR ingezet om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. Ook legden een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er ging gebeuren in het VR programma. De VR omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Bij de 191 onderzochte kinderen werd de helft voorbereid op een operatie met VR en de andere helft zonder.

Morfine kan verslavend zijn

Na een pijnlijke KNO operatie (bijvoorbeeld verwijdering van keelamandelen) had slechts de helft van de kinderen die de VR voorbereiding had gekregen morfine nodig als pijnstilling in de uitslaapkamer, ten opzichte van 96% in de groep die geen VR had ervaren. Morfine is een zeer sterke pijnstiller, die bijwerkingen heeft, zoals braken, misselijkheid en duizeligheid. Bovendien kan morfine bij langdurig gebruik verslavend zijn.

Waardevolle voorbereiding

De resultaten duiden er dus op dat VR een waardevolle voorbereiding is op een operatie. Er waren geen verschillen in angstniveaus tussen de kinderen die VR voorbereiding en die de normale voorbereiding hadden gekregen. Dit zou kunnen komen doordat kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis relatief weinig angst hadden vergeleken met studies in andere ziekenhuizen. Deze lage angst is mogelijk het gevolg van de aandacht voor patiënt comfort in een gespecialiseerd kinderziekenhuis.

De wetenschappers, met Robin Eijlers als eerste auteur, hebben hun onderzoek recent gepubliceerd in het anesthesiologische tijdschrift European Journal of Anaesthesiology.

Het VR-project is een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, Kinderanesthesiologie, Kinderchirurgie, Kinder Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Stichting Coolsingel en Zilveren Kruis financieren het project.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen