Welk kind met ADHD heeft baat bij een ‘fewfoods-dieet’?

Array

Hoe kan het dat ADHD verdwijnt na het volgen van het zgn. fewfoods-dieet, een dieet dat vijf weken duurt en slechts uit een paar veilige voedingsmiddelen bestaat? Die vraag stellen onderzoekers van Wageningen University & Research in de BRAIN-studie, een grote studie naar de link tussen voeding en ADHD. Zij publiceerden hun studieprotocol in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal Open (BMJ Open) van 6 november.

Voeding bij kinderen

De diagnose ADHD wordt in ongeveer 5% van alle kinderen gesteld en deze kinderen hebben het niet gemakkelijk. Ze kunnen zich moeilijk concentreren en hebben vaak veel problemen thuis en op school. Het Wageningse onderzoeksteam wil helderheid brengen in het werkingsmechanisme van voeding bij kinderen met ADHD.

Hoe kan het?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ADHD-symptomen bij 60% van de kinderen met ADHD kunnen verdwijnen na het volgen van het zogenaamde fewfoods-dieet. De onderzoekers vragen zich daarom af hoe het kan dat het gedrag van deze kinderen zo sterk verandert. Zij onderzoeken wat er gebeurt in het lichaam van deze kinderen, in de darmen, en in de hersenen.

Zij bestuderen of het fewfoods-dieet effect heeft op de darmbacteriën en op metabolieten en andere factoren in bloed en urine. Ook kijken de onderzoekers naar de hersenfunctie: zijn er verschillen in hersenactiviteit te zien tussen kinderen die wel of die niet op het dieet reageren?

Makkelijke therapie voor ADHD

Het hoofddoel van het onderzoek is om betrouwbare biomarkers te vinden die kunnen voorspellen of een kind met ADHD op het fewfoods-dieet reageert of niet. Het nu gepubliceerde studieprotocol is daar een elementaire stap in: het protocol moet eenduidig helder maken wat het precieze plan van de onderzoekers is om deze doelen te bereiken. Er wordt in detail beschreven welke methodiek wordt toegepast om in bloed, urine en/of ontlasting biomarkers te vinden. Daarnaast hopen de onderzoekers dat op basis van de resultaten van de BRAIN-studie uiteindelijk een makkelijk toepasbare therapie voor ADHD ontwikkeld kan worden, die ook effectief is op de lange termijn. BRAIN is een afkorting voor Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition.

Op dit moment verwerken de onderzoekers de monsters van urine, bloed en ontlasting en analyseren ze de data van de hersenscans. De eerste resultaten worden begin 2020 verwacht.

Publicatie

Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition (BRAIN) – study protocol of an open-label trial to investigate the mechanisms underlying the effects of a few-foods diet on ADHD symptoms in children. Tim Stobernack, Stefan P W de Vries, Rob Rodrigues Pereira, Lidy M Pelsser, Cajo J F ter Braak, Esther Aarts5 Peter van Baarlen, Michiel Kleerebezem, Klaas Frankena, Saartje Hontelez. British Medical Journal Open, 6 November 2019. https://bmjopen.bmj.com/content/9/11/e029422

Bron: Wageningen University & Research

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen