Een draagbare reisexpert genaamd Wanda

Array

Het ITG lanceert een nieuwe app die reizigers real-time gezondheidsinformatie biedt.

Reizigers hebben voortaan een wereld aan gezondheidsinformatie in hun broekzak. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft een nieuwe app ontwikkeld waarmee reizigers op de hoogte blijven van de gezondheidsrisico’s van hun bestemming. De app heeft de naam Wanda gekregen en is beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels. Naast het ontwikkelen van de app, heeft het ITG zijn website voor reisgeneeskunde in een nieuw jasje gestoken.

Reiskliniek

De cijfers liegen er niet om, de ITG-reiskliniek krijgt steeds meer globetrotters met een flinke dosis wanderlust over de vloer. In 2018 bezochten bijna 20.000 personen de kliniek voor reisadvies en vaccinaties, 3000 meer dan in 2016. Reizigers gebruiken steeds vaker hun smartphone als reisgids als ze erop uittrekken. Om ze ook tijdens hun reis op de hoogte te houden van de gezondheidsrisico’s op hun vakantiebestemming ontwikkelde het ITG als internationaal erkende expert en nationale referentie op gebied van reisgezondheid, een app waarbij gezondheid op reis centraal staat. Wanda is gratis, gebruiksvriendelijk, en bevat alle up-to-date-informatie die ook op de vernieuwde reisgeneeskundewebsite van het Instituut te vinden is. De meeste informatie is ook offline beschikbaar. Bovendien kan het ITG reizigers een gericht bericht sturen wanneer er zich in een land een uitbraak voordoet.

Wanda

Dr. Patrick Soentjens, hoofd van de polikliniek van het ITG, en dr. Mieke Croughs, projectleider van Wanda, zijn de breinen achter de app. “Ondanks het stijgend aantal bezoekers in onze reiskliniek stellen we vast dat bepaalde groepen onze website en kliniek nog steeds niet bezoeken voordat ze op reis gaan”, zegt dr. Soentjens. “Daar zijn verschillende redenen voor, omdat ze bijvoorbeeld de tekst op de website te uitgebreid vinden of niet snel terugvinden, of omdat ze op bezoek gaan naar hun land van afkomst en daarom denken dat vaccinaties of medicatie overbodig zijn.  De app is gratis en de informatie kort en bondig. Die laagdrempeligheid is een enorm voordeel. We hopen op deze manier nog meer reizigers te kunnen bereiken.” Dr. Croughs vult aan: “We hopen trouwens vakantiegangers ook tijdens hun reis beter te kunnen bijstaan. In het buitenland weet je namelijk niet altijd waar je betrouwbare informatie kan vinden en de papieren Gezond-op-Reis-brochure die reizigers bij hun bezoek aan onze polikliniek ontvingen, hebben velen al lang niet meer op zak op het moment dat ze die info echt nodig hebben. Daarvoor biedt Wanda een handige oplossing.”

App

Dr. Croughs benadrukt wel dat de app louter informatief is: “Een app bevat enkel algemene informatie die op iedereen van toepassing is. We kunnen geen rekening houden met de specifieke gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan een individu omdat we geen info hebben over de medische voorgeschiedenis van die persoon en de omstandigheden waarin hij of zij reist. Het is niet de bedoeling dat Wanda face-to-face-consultaties met medisch personeel vervangt,” zegt dr. Croughs. “Voor de reis kan je de app in een oogopslag raadplegen om bijvoorbeeld te weten te komen welke vereisten er zijn op vlak van vaccinaties en medicatie, en tijdens de reis om te weten wat je kan doen in geval er zich iets voordoet. Vervolgens is het aan de reiziger om de benodigde stappen te ondernemen,” besluit dr. Soentjens.

In België is het ITG bekend om zijn reiskliniek. Jaarlijks maken bijna 20.000 mensen een afspraak voor reisadvies en vaccinaties. Zo’n 5.000 patiënten krijgen medische opvolging wanneer ze ziek terugkomen van een verre reis. De reisgeneeskundewebsite wordt jaarlijks zo’n 450.000 keer geraadpleegd.

Bron: ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen