Sint Maartenskliniek lanceert podcast over zorginnovaties

0
1354
Girl listening with her hand on an ear

De Sint Maartenskliniek lanceerde gisteren als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland een podcast, over innovaties rond de zorg voor houding en beweging. Podcast-awardwinnaar Maarten Dallinga neemt de luisteraar een half uur lang op bevlogen wijze mee op reis langs diverse zorginnovaties.

Zero-G

De eerste aflevering van de nieuwe podcastserie gaat over de Zero-G, een apparaat dat het gewicht van de revalidant overneemt zodat deze wordt ontlast tijdens het leren staan en lopen. De patiënt wordt gedeeltelijk ondersteund via een soort parachute harnas dat via een looprails is bevestigd aan het plafond. De patiënt kan zich hiermee vrij verplaatsen in de ruimte. De Zero-G past de mate van gewichtsondersteuning aan, aan de positie van de patiënt en beweegt proactief mee zonder te trekken. Daardoor maakt de Zero-G het de patiënt gemakkelijker, doordat het minder kracht kost om te oefenen en er meer focus is op het verbeteren van de coördinatiepatronen. In de meeste gevallen kan pas worden gestart met leren lopen als de patiënt kan staan, van daaruit kunnen immers de eerste stapjes worden gezet. Met de Zero-G kan er nu eerder worden begonnen met looptraining.

Podcast

Maar hoe bevalt de training met deze innovatie? Hoe gaat het in zijn werk en hoe voelt het? Inge Arts (fysiotherapeut), Remco Hoogendijk (innovatiemanager) en Hans Gruijters (patiënt) vertellen erover in deze eerste aflevering van de podcastserie ‘Verder in Beweging’. Met deze podcast wil de Sint Maartenskliniek haar ervaringen rond innovaties delen en mogelijk ook in contact komen met nieuwe innovaties die de zorg voor houding en beweging nog verder kunnen verbeteren. De podcast Verder in Beweging is te vinden via de website van de kliniek. Abonneren en luisteren is gratis en kan via uw favoriete podcast-app.

Bron: Sint Maartenskliniek