Gemeentepolis in 2020 duurder (speciale zorgverzekering minima)

Array

Mensen met een laag inkomen die gebruikmaken van een speciale zorgverzekering voor minima (de “gemeentepolis”) moeten in veel gemeenten komend jaar fors meer betalen voor hun zorgverzekering. Dit komt omdat veel zorgverzekeraars de korting die zij geven op collectieve zorgverzekeringen verlagen of zelfs helemaal schrappen en de meeste gemeenten hun bijdrage aan de zorgkosten niet laten meegroeien of hierop zelfs bezuinigen. De stijging van de zorgpremie is nodig vanwege de hogere zorgkosten en de gemeentepolis lijkt voor verzekeraars verlieslatend te zijn.

De verschillen tussen gemeenten nemen hierdoor toe. Zo betaalt iemand met een laag inkomen met een uitgebreide dekking komend jaar in Utrecht 2 euro per maand minder, waar die in Rotterdam 8 euro per maand meer kwijt is. De stijging wordt (gedeeltelijk) opgevangen door een hogere zorgtoeslag, die mensen met lagere inkomens compenseert voor hoge zorgkosten. Die zal tot 5 euro per maand voor alleenstaanden (samenwoners: 4 euro) omhoog gaan. Het kabinet had deze stijging echter ook willen gebruiken als extraatje voor de koopkracht. Dit blijkt uit analyse van de collectieve zorgverzekering voor minima in de grootste 30 gemeenten door de onafhankelijke vergelijkingssite.

Gemeentepolis verliesgevend

Het aantal mensen met een laag inkomen dat een gemeentepolis is in vergelijking met vijf jaar geleden flink gegroeid tot nu zo’n 725.000 mensen. De gemeentepolis lijkt voor de meeste zorgverzekeraars echter verliesgevend te zijn omdat mensen met een laag inkomen meer zorgkosten hebben en de verevening daarvan tussen verzekeraars niet voldoende zou werken. Voor veel gemeenten lijkt het punt bereikt dat zij niet meer de financiële ruimte hebben om een verdere stijging van de zorgkosten voor hun minima te compenseren. Komend jaar stoppen de gemeenten Apeldoorn en Borger-Odoorn met de gemeentepolis omdat hij te duur wordt. Onlangs deed het CPB al in een publicatie aanbevelingen om de gemeentepolis beter te laten werken.

“De gemeentepolissen zijn voor minima erg belangrijk maar zijn voor veel zorgverzekeraars en gemeenten een last, omdat zij er geld op moeten toeleggen. Dat kan niet elke gemeente en we zien daardoor grote verschillen. Zo kan het zijn dat je in Rotterdam ruim 25 euro per maand meer kwijt bent dan in de Hoeksche Waard voor de zelfde verzekering omdat de gemeente meer bijdraagt. Maar de financiële grens lijkt hier wel bereikt, de meeste gemeenten houden hun bijdrage gelijk en er zijn er zelfs bij die noodgedwongen honderden euro’s bezuinigen omdat ze jarenlang veel hebben bijgedragen. Dat komt bij de mensen met een laag inkomen hard aan.”

Rek eruit bij gemeenten

De meeste gemeenten houden de bijdrage die zij geven komend jaar gelijk. Een verdere verhoging zit er niet in. De verschillen in de hoogte van de bijdrage zijn enorm. Sittard draagt niet bij, waar Etten-Leur tot meer dan 50 euro per maand ter beschikking stelt. Waar sommige gemeenten (Arnhem, Goes) meer gaan bijdragen om de kosten voor minima te compenseren, zijn anderen juist genoodzaakt door de stijging van de kosten in het sociale domein (WMO, Jeugdzorg, Collectieve zorgverzekering voor minima) te bezuinigen op deze bijdrage (Leiden, Etten-Leur, Dordrecht, Veenendaal). Weer andere gemeenten zoals Apeldoorn, Emmen en Borger-Odoorn zijn helemaal met de collectieve zorgverzekering  gestopt omdat ze geen andere zorgverzekeraar konden vinden die de regeling wil uitvoeren of omdat de regeling te duur werd.

De minima kunnen in het ergste aan twee kanten worden benadeeld. Ze krijgen een lagere of zelfs helemaal geen korting meer en hun gemeente bezuinigt op de gemeentelijke bijdrage. Zo kan het dat minima die hun eigen risico volledig opmaken aan zorgkosten er komend jaar in Utrecht zo’n 80 euro op vooruit gaan en er in zowel Veenendaal als Stichtse Vecht 350 euro op achteruit.

Gemeentepolis niet altijd meest voordelig

Voor veel mensen met hoge zorgkosten is de gemeentepolis een goede zorgverzekering omdat er vrij veel wordt vergoed en het eigen risico vaak kan worden meeverzekerd. Voor mensen met een laag inkomen die weinig zorgkosten hebben, is het over het algemeen voordeliger om zelf een individuele zorgverzekering af te sluiten zonder eigen risico dekking.

In 2017 bleek uit een uitzendng van het tv-programma Kassa dat de collectieve zorgverzekering van de gemeente niet in alle gevallen de beste optie is.  Voor minima die gezond zijn en niet veel zorgkosten hebben, is het voordeliger om zelf een zorgverzekering af te sluiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen