6.2 miljoen euro extra voor onderzoek naar lipofilling bij volledige borstreconstructie

Array

NVPC tevreden: toekenning is goed nieuws voor vrouwen met borstkanker   

Op korte termijn komt er 6,2 miljoen euro extra geld beschikbaar voor onderzoek naar de toepassing van lipofilling bij een volledige borstreconstructie na borstkanker. Minister Bruins van VWS heeft dit besloten na een advies van het Zorginstituut Nederland. De toekenning is van groot belang voor borstkankerpatiënten. Het geld is bedoeld om aanvullend onderzoek te doen naar de effectiviteit en veiligheid van lipofilling als techniek voor een volledige borstreconstructie.

Borstkanker

Het gaat om vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan vanwege borstkanker of een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen hiervan als gevolg van een gen mutatie. Met deze studie kan worden aangetoond dat lipofilling een effectieve en veilige methode is. Dit is een belangrijke voorwaarde voor vergoeding vanuit het basispakket. Lipofilling wordt op dit moment in Nederland nog niet vergoed voor een volledige borstreconstructie. Dit geldt wel voor andere reconstructietechnieken, zoals bijvoorbeeld voor reconstructies met siliconen borstimplantaten. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is blij met het extra geld en hoopt dat dit onderzoek een definitieve doorbraak betekent.

BREAST-trial

Momenteel loopt er in Nederland al een landelijk studie, de zogenaamde BREAST-trial, gecoördineerd door het Maastricht UMC. In dit onderzoek wordt lipofilling vergeleken met een borstreconstructie met een siliconen borstprothese. Projectleider en plastisch chirurg, prof. dr. René van der Hulst: “Lipofilling is een techniek die al veelvuldig en met veel succes binnen de borst reconstructieve chirurgie wordt toegepast voor kleine defecten.

Effecten van toepassing

Binnen de BREAST-trial onderzoeken we de effecten van toepassing bij een volledige borstreconstructie. Deze wordt vergeleken met de standaardbehandeling, een borstreconstructie met implantaat. Door de onderzoeksopzet waarbij patiënten loten voor één van beide behandelingen, wordt het hoogst haalbare wetenschappelijke bewijs geleverd. Dat is belangrijk om een uitspraak te kunnen doen of lipofilling voor een volledige borstreconstructie doelmatig is. Als dat zo is, komt er eindelijk de noodzakelijke vergoeding vanuit het basispakket.” Het gaat hierbij om een zogeheten Voorwaardelijk Toelatingstraject vanuit het Zorginstituut Nederland, waarin vrouwen moeten loten voor een van deze methoden.

Tot 1 oktober 2019 konden patiënten besluiten deel te nemen om op deze manier binnen een vergelijkend onderzoek kans te maken op een borstreconstructie met lipofilling. Voordat de studie is afgerond, zou er geen lipofilling-behandeling (meer) kunnen worden aangeboden voor een volledige borstreconstructie.  

Tweede studie

De 6,2 miljoen euro die nu extra beschikbaar komt, is bestemd voor een tweede studie (BREAST II) verdeeld over 10 klinieken. Maximaal 350 vrouwen kunnen hierdoor alsnog met lipofilling worden behandeld als totale borstreconstructie techniek. René van der Hulst is verheugd dat met de BREAST II studie voor meer vrouwen een volledige borstreconstructie met lipofilling beschikbaar wordt gemaakt. “Voor een definitieve vergoeding moeten we de resultaten van de BREAST-trial afwachten.

Maar door de BREAST II zijn er wel 350 extra patiënten die in aanmerking kunnen komen om met deze veelbelovende en innovatieve techniek een borstreconstructie te ontvangen. Voor vrouwen met borstkanker is het kunnen kiezen uit meerdere borstreconstructiemethoden erg belangrijk. Niet elke methode is voor iedereen geschikt en niet elke vrouw wil borstimplantaten.”


Waardevolle aanvulling

De NVPC zet zich al jaren in om de behandeling met lipofilling vanuit het basispakket vergoed te krijgen. Deze techniek kan vooral voor vrouwen die een borstsparende operatie of borstamputatie vanwege borstkanker hebben ondergaan, een waardevolle aanvulling op de huidige behandelopties zijn. Lipofilling maakt gebruik van het verplaatsen van vetcellen, van een locatie waar er genoeg vet is naar een locatie waar er een tekort aan vet is. Na het transplanteren van deze vetcellen, moeten deze vetcellen ingroeien.

De vetcellen zorgen voor volume, maar verbeteren ook de doorbloeding van het aangedane gebied en kunnen bovendien pijnklachten verminderen, door een inert pijnstillend effect en doordat ze het bot of de zenuwen bedekken. Bij een behandeling met lipofilling is geen lichaamsvreemd materiaal nodig zoals bijvoorbeeld bij een siliconenprothese, waardoor er geen risico is op infectie, kapselvorming met bijbehorende pijnklachten, ruptuur en de noodzaak van latere prothesewissels.

Lipofilling leidt nauwelijks tot extra littekens, het gaat om een relatief weinig belastende operatie, waarvan er wel 3 of 4 nodig zijn voor een goed resultaat, en het herstel verloopt over het algemeen snel. Bovendien groeit het verplaatste vetweefsel mee met de rest van het lichaam en geeft het daardoor een levenslang resultaat.

Bron: NVPC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen