NVIC-symposium “60 jaar vergiftigingen in Nederland”

Vergiftigingen komen dagelijks voor. Sommige zijn mild en behoeven nauwelijks behandeling terwijl andere vergiftigingen fataal kunnen verlopen. Hoe besluit u als huisarts, apotheker of gezondheidsmedewerker dan dat juist deze vergiftiging een behandeling nodig heeft? Hoe zat het ook al weer met de tijd tot maximale concentratie? Na hoeveel tijd is het gevaar op ernstige symptomatologie geweken? Voor deze vragen kunt u al meer dan 60 jaar terecht bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) via de 24-uurs informatietelefoon 030-274 8888 en Vergiftigingen.info.

Veel vragen over overdoseringen

 Het NVIC van het UMC Utrecht is het kenniscentrum voor de klinische toxicologie in Nederland. Het NVIC behandelt jaarlijks ruim 47.000 telefonische verzoeken over acute vergiftigingen en informeert professionele hulpverleners over de mogelijke gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden. Daarnaast wordt de website www.vergiftigingen.info ieder jaar ongeveer 100.000 keer bezocht om informatie over vergiftigingen te raadplegen en/of de ernst van een vergiftiging te berekenen. Bij ruim de helft van alle gemelde blootstellingen zijn geneesmiddelen in het spel. Pijnstillers, antidepressiva en slaap/kalmeringsmiddelen staan altijd hoog in de top tien. Het gaat voornamelijk om overdoseringen bij volwassenen tussen de 18 en 65 jaar en kinderen tot en met 4 jaar.

Onderzoek naar effecten drugs

 Soms komt het voor dat er geen informatie beschikbaar is om advies op te baseren. Vandaar dat wetenschappelijk follow-uponderzoek nodig is om te analyseren wat het beloop van de vergiftiging is. Zo heeft het NVIC recent onderzoek gedaan naar de effecten van cannabis en cannabisolie (CBD-olie) en naar verschillende nieuwe synthetische drugs zoals 4-FA en 2C-B. Op basis van dat onderzoek kunnen behandeladviezen worden geven.

Symposium “60 jaar vergiftigingen in Nederland”

Ter ere van het 60-jarig bestaan organiseert het NVIC het symposium ‘60 jaar vergiftigingen in Nederland’. Verschillende sprekers, waaronder hoogleraar klinische toxicologie Dylan de Lange, gaan in op intoxicaties die het gevolg zijn van verkeerd voorschrijven of verkeerd uitleveren van medicamenten. Daarnaast vertellen zij over de impact van een nieuwe verpakking van medicijnen, die kunnen leiden tot vergissingen bij de patiënt. En wat zijn de gevolgen van de introductie van nieuwe chemicaliën op de Nederlandse markt zoals het nieuwe rodenticide alfachloralose? Wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten? Tijdens dit symposium krijgt u tevens de resultaten van het onderzoek naar de effecten van cannabis(olie) en synthetische drugs  toegelicht door anesthesioloog-toxioloog Marianne Leenders. In de middag kunt u naar het toxicologisch spreekuur waar diagnostische puzzels of bijzondere vergiftigingen uit binnen- en buitenland worden besproken.

 Het symposium vindt plaats op vrijdag 13 december, van 9.30 tot 15.00 uur, in de roze collegezaal van het UMC  Utrecht. Dit gratis symposium is voor professionals die te maken hebben met vergiftigingen waaronder (huis)arts, apotheker en verpleegkundige. Accreditatie is aangevraagd. Programma en inschrijven kan via https://www.umcutrecht.nl/nl/Subsites/Nationaal-Vergiftigingen-Informatie-Centrum-(NVIC)/Symposium-60-jaar-vergiftigingen-in-Nederland

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen