HELENDE KRACHT in Museum Volkenkunde in Leiden

HELENDE KRACHT nog t/m 5 januari 2020 – Laatste kans voor bijzondere collecties en inspirerende ontmoetingen in Museum Volkenkunde in Leiden

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. Het aanbod is enorm: van orakelkaarten, handoplegging, klankschalen en hypnotiserende troms tot sjamanen, heksen en wintipriesters. De verzamelnaam voor deze therapeutische behandelingen is healing. Met de grote overzichtstentoonstelling HELENDE KRACHT zet Museum Volkenkunde dit begrip nog t/m 5 januari 2020 in de schijnwerpers. 

Healing


Het begrip healing is relatief nieuw in Europa. Vanaf de jaren ’80 is het in opkomst, wat samenhangt met de stijgende populariteit van oosterse geneeswijzen en deopkomst van de new-age beweging. Daarentegen zijn de behandelingen vaak eeuwenoud en komen uit de hele wereld: van de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika en van Canada tot China. En hoewel methodes en hulpmiddelen enorm verschillen, is het doel overal en altijd hetzelfde: lichaam, ziel en geest in balans brengen, daardoor beter worden en meer zelfinzicht verkrijgen.

Ratio

Ook het uitgangspunt is gelijk: het geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, meer dan we vanuit onze ratio en de (westerse) wetenschap kunnen verklaren.  
Aan de hand van de bijzondere volkenkundige collecties met intrigerende voorwerpen als amuletten, sjamanenmantels en magische priesterstaven en de verhalen erachter maken bezoekers een spirituele reis. Daarnaast is er volop aandacht voor hedendaagse kunst. Er zijn tal van kunstenaars die zich met dit thema bezighouden, zoals Damian Hirst, Marina Abramovic en Joseph Beuys. 


In de laatste maand van deze tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten die aansluiten bij de tentoonstelling zoals het kerstvakantieprogramma en de Special met uiteenlopende lezingen, rondleidingen en experiences op 5 januari. Op de website volkenkunde.nl is het complete programma te lezen.

Bron: Museum Volkenkunde