Talent voor Afrika gezocht

Gezondheidspioniers gezocht voor de Albert Schweitzer Prijs 2020  

Gezondheidspioniers zijn mensen met goede ideeën voor een gezonder Afrika. Eenvoudige, slimme ideeën die een wereld van verschil maken. Zoals Lars en Merel die betaalbare protheses in Afrika maken met hun 3-D printlab. Of Milou en Iris die een couveuseafdeling hebben ingericht in Tanzania om kindersterfte terug te dringen. Stuk voor stuk unieke initiatieven die zijn opgezet en uitgevoerd door echte pioniers. Met deze prijs geven we al tien jaar innovatieve ideeën een vliegende start om daadwerkelijk het verschil te gaan maken in Afrika.

Kickstart van € 5.000

Werk je aan een bijzonder initiatief of project om de gezondheid(szorg) in Afrika te verbeteren? En ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je meedingen en maak je kans op een kickstart van € 5.000. Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) reikt op 4 april 2020 voor de tiende keer de Albert Schweitzer Prijs uit.

Tot 14 februari 2020 kun je je initiatief indienen. Meer info, voorwaarden en de procedure vind je op www.nasf.nl.

Wat valt er te winnen?

1 x Hoofdprijs: kickstart van € 5.000

2 x aanmoedigingsprijs van € 500

1 x publieksprijs van € 1.000

Deelnemers krijgen hulp en begeleiding bij het verder ontwikkelen van hun initiatief.

Geef je project een boost en maak jouw droomproject in Afrika waar!

Ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid: werken als gezondheidspionier. Het zijn eigenschappen die kenmerkend zijn voor de deelnemers aan de Albert Schweitzer Prijs én Dr. Albert Schweitzer (1875-1965), de naamgever van de Albert Schweitzer Prijs en het NASF. 

Met de Albert Schweitzer Prijs nodigt het NASF Nederlandse jongeren uit om initiatief te nemen voor verbetering van de gezondheid in Sub Sahara Afrika en biedt de stichting ondersteuning en een podium aan de innovatieve ideeën die Nederlandse jongeren hebben op dit gebied.

Editie 2019- terugblik

In 2019 verkoos de vakjury Jonathan Vas Nunes (30, tropenarts in opleiding) tot winnaar van de Hoofdprijs. Zijn project ‘Genees een Wond, Koop een Bij’ richt zich op het opzetten van een biologische imkerij bij het Masanga Hospital in Sierra Leone. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en zijn collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij.

Jonathan: “Nog recent kwamen twee jongens van 8 en 12 jaar allebei met een gebroken arm pas na veel te lange tijd in het ziekenhuis. Te laat: de handen van beide jongens moesten geamputeerd worden als gevolg van onvoldoende wondverzorging. Het ziekenhuis kon de nodige zorg niet bieden, bij gebrek aan betere middelen. Om dit grote probleem met wonden aan te pakken ga ik met mijn collega’s de wondzorg uitbreiden aan de hand van honing als medische toepassing”.  

Over Albert Schweitzer

Dokter Schweitzer was arts, filosoof, theoloog en organist, maar is vooral bekend omdat hij in 1913 het Lambaréné ziekenhuis bouwde in Gabon en in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Omdat zijn levensinstelling tijdloos is en een inspiratie voor veel mensen, zet het Nederlands Albert Schweitzer Fonds het werk van Albert Schweitzer voort. Voor miljoenen mensen was en is hij hèt voorbeeld van humaniteit en persoonlijk leiderschap. Zijn grootste nalatenschap is misschien wel hoe hij anderen tot grootse daden heeft geïnspireerd.

Over het NASF 

Gezondheid is het belangrijkste dat je hebt. Ook wanneer je geboren bent in Afrika. Daarom steunt het NASF kleine projecten van lokale initiatiefnemers die concreet de gezondheid van de bevolking verbeteren, daar waar dat hard nodig is.

De Albert Schweitzer Prijs is een initiatief van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF).  

Bron: NASF