Gezelligheidsdrinken of sluimerend alcoholisme?

Array

In december en januari proosten we wat af met elkaar. Tijdens de talloze borrels en nieuwjaarsrecepties staan de glazen wijn, bier en champagne voor het grijpen. Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in 2Doc: Roes één maand met het drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?


Er is altijd wel een reden voor een drankje. Een feestje, ter ontspanning, bij het eten of op de bank voor de tv. Een blokje kaas en een glaasje wijn, omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. Ook voor Leo de Boer is de fles, of in zijn geval het pak en de jerrycan, een gezellige huisvriend geworden. In gezelschap wordt het bijna als asociaal ervaren als je niet gewoon een glaasje meedoet. Tegelijkertijd is het gezondheidsadvies van de overheid nul glazen. Is er een tussenweg mogelijk? Samen met een groep gezelligheidsdrinkers besluit Leo om een maand lang de alcohol te laten staan. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is – en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

Uitzending: maandag 16 december om 20.25 uur op NPO 2.

Bron: VPRO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen