Dag van Verantwoord Medicijngebruik: ‘Je hoeft niet alles te slikken’

0
1392

9 januari: Dag van Verantwoord Medicijngebruik

Vanaf 2020 zal 9 januari elk jaar bekend de Dag van Verantwoord Medicijngebruik worden gehouden. ‘Je hoeft niet alles te slikken’ is het motto van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik, een initiatief van het IVM. Op 9 januari staan we, vanaf nu, stil bij het feit dat medicijnen een groot goed zijn, maar geen snoepgoed. Elk jaar komen er tienduizenden mensen in het ziekenhuis terecht door de medicijnen die ze (verkeerd) gebruiken. Een deel van hen overlijdt als gevolg daarvan. Verder zijn medicijnen slecht voor het milieu en betalen we er jaarlijks miljarden euro’s voor. Daarom is het verantwoord gebruik van medicijnen zo belangrijk. Verantwoord vindt IVM: passend, veilig en betaalbaar. Posters van IVM kunnen zorgverleners helpen hierover met patiënten te praten .

Op 9 januari wil het IVM alle mensen in Nederland ervan doordringen dat geneesmiddelen voor veel mensen belangrijk zijn – soms zelfs levensreddend – maar dat het geen snoepgoed is,

Waarom de Dag van Verantwoord Medicijngebruik?

Nog elk jaar komen tienduizenden mensen in het ziekenhuis door de medicijnen die ze gebruiken. Een deel van de mensen overlijdt als gevolg daarvan. Veel geneesmiddelen zijn slecht voor het milieu en tasten de kwaliteit van het oppervlaktewater aan. En: we betalen voor al die geneesmiddelen jaarlijks miljarden euro’s. Dat vinden we niet erg als de medicijnen zinnig worden gebruikt, maar als ze geen nut hebben of verspild worden, dan is dat schadelijk voor de eigen portemonnee en voor de portemonnee van ons allemaal.

Vandaar dat de slogan voor de dag in 2020 zal zijn:

JE HOEFT NIET ALLES TE SLIKKEN

We gaan op verschillende manieren aandacht besteden aan de dag.

IVM bestaat 25 jaar!

De Dag van Verantwoord Medicijngebruik is ook de start van alle activiteiten die IVM organiseert vanwege hun 25-jarig jubileum in 2020. En een kwart eeuw is al veel bereikt, maar ook nog veel te winnen.

Bron: IVM

Vorig artikelVeel vragen over hoesten, keelpijn en winterdepressie (vooral door jongeren)
Volgend artikelKwaliteit verpleeghuizen gaandeweg merkbaar en meetbaar beter
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.