Ex-kankerpatiënt kan straks met ‘schone lei’ verzekering afsluiten

NFK realiseert doorbraak in verzekerbaarheid

Na jarenlange lobby heeft de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voor een doorbraak gezorgd als het gaat om het verzekeren van ex-kankerpatiënten. Minister Hoekstra legt namelijk vandaag aan de Tweede Kamer voor dat hij een ‘schone lei’-beleid wil invoeren voor ex-kankerpatiënten die een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aanvragen, bijvoorbeeld met het oog op het afsluiten van een hypotheek. NFK heeft hier samen met het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Financiën en VWS aan gewerkt.

NFK realiseert doorbraak in verzekerbaarheid Na jarenlange lobby heeft de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voor een doorbraak gezorgd als het gaat om het verzekeren van ex-kankerpatiënten. Minister Hoekstra legt namelijk vandaag aan de Tweede…

Schone lei

De schone lei houdt in dat ex-kankerpatiënten die ziektevrij zijn gebleven na een bepaalde termijn niet meer aan hun verzekeraar hoeven te melden dat ze kanker hebben gehad als wordt gevraagd naar hun medisch verleden.

“Van het label kanker kom je nooit meer af, zelfs niet als je helemaal genezen bent en alles weer kan doen wat je voor de ziekte deed.”

Bestuurlijke maatregel

De minister legt hiermee een bestuurlijke maatregel op in een sector die volledig zelfregulerend is. Hiermee wordt korte metten gemaakt met de willekeur in het acceptatiebeleid van verzekeraars – de oorzaak voor de ongelijke behandeling van ex-kankerpatiënten.

“Het was zeer pijnlijk om te worden geweigerd voor een overlijdensrisicoverzekering bij twee verzekeraars en een premieverhoging van 250 euro per maand te krijgen bij een andere. Psychisch deed mij dit erg veel, terwijl mijn gezondheid (ook volgens de oncoloog) al bijna 10 jaar prima in orde is, en de kans op terugkeer van kanker klein.”

Om in aanmerking te komen voor het schone lei-beleid zal een kankervrije termijn van 10 jaar gelden. Voor mensen die minderjarig waren toen kanker werd vastgesteld wordt dit 5 jaar. Daarnaast zal voor bepaalde vormen van kanker een kortere termijn dan 10 jaar worden gehanteerd, afhankelijk van diagnose. Komende maanden zal NFK, samen met het Verbond van Verzekeraars, op basis van onder andere de cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) het schone lei-beleid verder uitwerken.

Premies en acceptatiebeleid

De situatie voor ex-kankerpatiënten is nu zo dat het niet duidelijk is bij welke verzekeraar ze het beste terecht kunnen. De premies en het acceptatiebeleid zijn niet openbaar en daarnaast wordt je verleden als kankerpatiënt aangegrepen om een hogere premie te vragen. Verzekeraars hoeven hier niet transparant over te zijn. Uit het meldpunt van NFK blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de premieverhogingen. “We zien verschillen van wel 40 euro per maand. Dit kan in tien jaar tijd oplopen tot een premieverschil van duizenden euro’s. Je weet als consument wel hoe duur een pak melk bij de concurrent is, maar de premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn niet bekend”, aldus Arja Broenland, directeur-bestuurder van NFK.

NFK is blij met de beslissing van minister Hoekstra. De federatie voert hier al jarenlang lobby voor, zonder beweging te zien bij verzekeraars. Broenland: “Daarom zijn wij afgelopen september naar de politiek gestapt, met onze oproep tot een wetswijziging, waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’. Geweldig dat hier nu gehoor aan is gegeven”.

n september dit jaar publiceerde NFK een onderzoek, waaruit bleek dat zes op de tien respondenten het niet lukte om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Van hen werd 62% door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker.

Ronduit discriminerend

“Ik vind het ronduit discriminerend dat je als ex-kankerpatiënt na 20 jaar (!) nog een formulier moet laten invullen door de specialist, waar je al 20 jaar niet meer komt omdat je genezen bent verklaard.”

Vijfjaarsoverlevingsgrens

Een kwart weigerde zelf, omdat de kosten die bovenop de basispremie kwamen te hoog waren. Zelfs na de vijfjaarsoverlevingsgrens lukte het de helft van de mensen niet om een ORV af te sluiten. Vijf jaar na diagnose is in de oncologie een belangrijk moment, omdat de kans op terugkeer van kanker dan klein is – hoewel afhankelijk van diagnose. Vier op de tien moesten blijvend extra premie betalen – soms oplopend tot honderden euro’s boven op de basispremie. “Ik vind het ronduit discriminerend dat je als ex-kankerpatiënt na 20 jaar (!) nog een formulier moet laten invullen door de specialist, waar je al 20 jaar niet meer komt omdat je genezen bent verklaard.”

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen