Hormoontherapie bij transgenders leidt mogelijk tot verhoogd risico op goedaardige hersentumoren en beroertes

Voor transgender personen is hormoontherapie nodig om van man naar vrouw te gaan of andersom. Uit onderzoek blijkt dat transgendermensen met deze therapie mogelijk een groter risico hebben op het ontwikkelen van goedaardige hersentumoren en beroertes.
Nienke Nota onderzocht of transgender mensen met hormoontherapie een groter risico hebben op het ontwikkelen van goedaardige hersentumoren en beroertes.

Nota concludeert dat het risico op bepaalde goedaardige hersentumoren groter is bij transvrouwen die langdurig een testosteronremmer gebruiken. Transmannen die testosteron krijgen, hebben een groter risico op goedaardige hersentumoren. Wanneer een transgender persoon een tumor heeft, is het belangrijk om de hormonale therapie te overwegen.

Daarnaast vond Nota dat transvrouwen een groter risico hebben op beroertes. Het kan zijn dat toediening van hormonen een ander effect heeft op het lichaam dan wanneer het dit zelf produceert. Daarnaast hebben transgender mensen wellicht een hoger risico op beroertes omdat zij meer stress ervaren en mogelijk een ongezondere leefstijl hebben. Het is goed om hormoontherapie vergezeld te laten gaan van leefstijladviezen en monitoring van bijvoorbeeld bloeddruk om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden.

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen