Melatonine in de psychiatrie

Array

Melatonine en slaapstoornissen: literatuuroverzicht en toetsing aan de psychiatrische praktijk

Melatonine is een middel voor kortdurende behandeling van slapeloosheid bij volwassenen ouder dan 55 jaar. Steven Huysmans en anderen vonden in de literatuur beperkte onderbouwing voor het effect. Verder bleek uit dossieronderzoek dat het middel vooral offlabel werd voorgeschreven.

Slaapstoornissen zijn een frequent voorkomend probleem met een belangrijke impact op de levenskwaliteit. Gezien zijn fysiologische eigenschappen wordt melatonine in verband gebracht met de behandeling van slaapstoornissen. Bovendien is melatonine sinds 2007 door het Europees geneesmiddelenagentschap (ema) erkend voor primaire insomnia bij volwassenen ouder dan 55 jaar voor een periode van maximaal 13 weken.

Analyse van de internationale literatuur over de indicatiestellingen en effectiviteit van melatonine voor slaapstoornissen en toetsing hiervan aan het gebruik in de praktijk.
De resultaten van een narratieve literatuurstudie in PubMed, Cochrane en Web of Science, aangevuld met een retrospectief onderzoek van het voorschrijfgedrag binnen een universitair psychiatrisch ziekenhuis laten zien dat de huidige evidentie voor het gebruik van melatonine voor insomnia en circadiane ritmestoornissen is laag.

We merkten eveneens op dat de effectiviteit van melatonine voor de erkende indicatie van primaire insomnia in sommige richtlijnen in twijfel getrokken werd en dat de verschillende studies ook heterogeen waren wat betreft uitkomstmaten, indicatiestellingen en geformuleerde adviezen. Bovendien voldeed slechts 19,6% van de voorschriften in het retrospectief onderzoek aan de officiële indicatiestelling volgens het ema.

Deze studie toont aan dat melatonine voornamelijk offlabel gebruikt wordt. Globaal lijkt er sprake te zijn van een beperkte effectiviteit van melatonine, hetgeen een weerslag heeft op de indicatiestellingen.

Bron: Tijdschrift voor de Psychiatrie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen