Radboudumc zet IoT-medicijndoosje in om therapietrouw te bevorderen

Array

Het Sensemedic medicijndoosje van Evalan is onderdeel van een totaalpakket van advies, begeleiding en tools om therapietrouw te stimuleren

Gebrek aan therapietrouw is een groot probleem bij veel patiënten die medicatie krijgen voorgeschreven; het vergeten van een pil kan de werking van de therapie flink verminderen. Daarom is het Radboudumc voor patiënten met CML (Chronische myeloïde leukemie) gestart met een integrale aanpak om therapietrouw te bevorderen. Sensemedic, het slimme medicijndoosje van Evalan, monitort het innamegedrag op afstand en stuurt patiënten een sms als ze vergeten een medicijn in te nemen.

Therapietrouw met IoT

De IoT-software achter dit systeem is gekoppeld aan CMyLife, een platform van het Radboudumc. Dit platform biedt patiënten antwoorden, begeleiding en handvatten voor zelfhulp, zodat patiënten de regie kunnen nemen in hun eigen zorgproces. Als patiënten inloggen op CMyLife kunnen ze inzien welke medicijnen ze innemen en welke score ze halen als het gaat om therapietrouw. Met zorgverleners wordt ook gekeken naar de redenen van het niet nemen van medicatie. Soms hebben mensen veel last van bijwerkingen of worden de medicijnen vergeten. Door meer uitleg te geven over bijwerkingen, extra zorg van de verpleging, een uitgebreide uitleg van de apotheek, het monitoren van de inname en het sturen van reminders via sms wordt de therapietrouw verhoogd.

Samenwerking Radboudumc en Albert Schweizer ziekenhuis

Het Albert Schweizer ziekenhuis werkt al sinds 2015 met het Sensemedic medicijndoosje in het GLOBAS-project. GLOBAS staat voor Gebruik Langdurige Orale Oncolytica Behandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het gaat om een intensieve begeleiding op maat, omdat het voor patiënten oncologie in het dagelijks leven niet eenvoudig is om altijd op de juiste tijd en op de juiste manier medicijnen in te nemen. Met GLOBAS helpt het Albert Schweizer ziekenhuis patiënten de therapie vol te houden. Radboudumc, het Albert Schweizer ziekenhuis en Evalan werken samen om kennis op dit vlak te delen en de dienstverlening verder te verbeteren.

Henk Schwietert van Evalan over het project: ‘Steeds meer zorgprofessionals en farmaceuten zien in dat het niet werkt als je tegen patiënten zegt: ’Hier zijn je medicijnen, veel succes.’ Door een integraal platform met uitleg, monitoring, begeleiding en ondersteuning kun je patiënten helpen bij het volhouden van de therapie. Wat ons betreft is dit de toekomst van patiëntenzorg en we zijn erg blij dat we hieraan kunnen bijdragen.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen