Maak werk van wet voltooid leven

Array

Ongeveer tienduizend 55-plussers zijn niet ernstig ziek en toch hebben zij een aanhoudende doodswens. Het Humanistisch Verbond vindt dat er een regeling moet komen voor deze mensen. Maak het vandaag gepresenteerde rapport niet tot een speelbal van coalitiepolitiek.


Uit nieuw onderzoek naar mensen die hun leven voltooid achten, blijkt dat 10.000 55-plussers in Nederland een wens tot levensbeëindiging hebben. De conclusie is dat de term voltooid leven niet deugdelijk is, want te rooskleurig en te verdoezelend. Het Humanistisch Verbond is bang dat het debat nu voornamelijk zal gaan over de grootte van de groep, of de term voltooid leven dekkend is, en of de doodswens van deze groep ambivalent is.
Christa Compas, directeur Humanistisch Verbond: “De grootte van de groep en definiëring doen er niet toe. Het debat moet niet hier over gaan, maar over of je in Nederland hulp mag bieden aan mensen met een persisterende doodswens.”


Naar verwachting wordt een initiatiefwet rondom voltooid leven snel ingediend, maar de kans dat die regeling sneuvelt in de coalitiepolitiek is helaas groot. Het Humanistisch Verbond vreest dat het kabinet het onderwerp in de ijskast houdt.

Steunbetuiging

Om steun te betuigen aan de 10.000 mensen die existentieel lijden, heropent het Humanistisch Verbond de steunbetuiging ‘Ik wens je een goede dood.’ Zodat we kunnen strijden voor betere wetgeving voor mensen die nu niet gehoord en gezien worden. Iedereen verdient een waardig levenseinde. De steunbetuiging is hier te ondertekenen.

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond strijdt voor een menswaardig levenseinde voor iedereen, en we stimuleren het gesprek over de dood. Want bij een goed leven hoort een goede dood. We agenderen, brengen persoonlijke verhalen, achtergrond en helpen je hoe om te gaan met het levenseinde.

Bron: Humanistisch Verbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen