Steun voor levensreddend initiatief voor nierpatiënten

Array

De Nierstichting verrast met cheque van 690.000 euro van VriendenLoterij voor de ‘refurbished’ donornier.

Een van de grotere schenkingen van de VriendenLoterij dit jaar is voor de ‘refurbished’ donornier, een veelbelovend project van de Nierstichting in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een andere grote bijdrage ging naar de Maag Lever Darm Stichting voor het ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’. Daarmee wordt baanbrekend onderzoek en een betere behandeling van alvleesklierkanker mogelijk gemaakt. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala verraste de VriendenLoterij, die doelen steunt die werken aan gezondheid en welzijn, deze organisaties met cheques van respectievelijk 690.000 en 505.000 euro. Dankzij de deelnemers geeft de VriendenLoterij een belangrijke impuls aan de verdere ontwikkeling van deze projecten, waarmee veel mensen geholpen kunnen worden.

Succesvollere niertransplantaties, minder complicaties en kortere wachttijd

Jaarlijks overlijden 75 nierpatiënten terwijl zij tevergeefs wachten op een levensreddende donornier. Patiënten mét een donornier leven nog steeds in onzekerheid omdat hun lichaam het orgaan altijd kan afstoten. Iemand die vaker is getransplanteerd, bouwt na elke mislukte transplantatie antistoffen op wat een mogelijke match moeilijker maakt. Onderzoekers van het LUMC hebben een manier gevonden om een donornier te reconditioneren, zodat de kans op afstoting door het lichaam van de patiënt veel kleiner wordt. De ‘refurbished’ donornier kan zorgen voor succesvollere transplantaties, minder complicaties en een kortere wachtlijst.

De Nierstichting verrast met cheque van 690.000 euro voor de ‘refurbished’ donornier. Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Tom Oostrom, directeur Nierstichting: “Als het onderzoek onder leiding van professor dr. Rabelink slaagt zou dit een doorbraak betekenen voor nierpatiënten, en dan met name voor nierpatiënten die moeilijk te matchen zijn en daardoor te lang op een donornier moeten wachten. Het is geweldig dat de VriendenLoterij dit levensreddende initiatief voor nierpatiënten steunt.”

Baanbrekend onderzoek en verbeterde behandelingen van alvleesklierkanker dichterbij


Op bijna alle vormen van kanker is de laatste 30 jaar de kans van overleven verbeterd. Helaas is dat niet het geval bij alvleesklierkanker. Door het opzetten van het ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’ en met álle Nederlandse expertisecentra alvleesklierkanker, onderzoekers, artsen en patiënten samen te gaan werken, wil de Maag Lever Darm Stichting het verschil gaan maken. Baanbrekend onderzoek en verbeterde behandelingen die gericht zijn op een hogere kwaliteit van leven, moeten dankzij het plan sneller beschikbaar worden gemaakt voor patiënten.

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “We zien van dichtbij hoeveel impact de diagnose alvleesklierkanker heeft. Er staat een grote groep betrokken medisch specialisten klaar voor deze bijzondere landelijke samenwerking. Dankzij de VriendenLoterij kunnen we nu echt van start. Wij zijn heel blij en bedanken alle deelnemers voor deze steun.”

VriendenLoterij-deelnemers maken het mogelijk

Margriet Schreuders, hoofd afdeling Goede Doelen VriendenLoterij: “Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen wij dit jaar opnieuw een recordbedrag schenken aan goede doelen op het gebied van welzijn en gezondheid. Ik ben er trots op dat wij in de lijn van onze missie een positieve bijdrage kunnen leveren aan het leven van zovelen die dat goed kunnen gebruiken.”

De Maag Lever Darm Stichting verrast met een cheque van 505.000 euro voor ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’. Fotocredits Roy Beusker Fotografie

Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen