Chemicaliën in huisstof kunnen transport van schildklierhormoon verstoren

Array

Nieuw onderzoek onder leiding van VU-toxicoloog Timo Hamers (afdeling Environment & Health) toont aan dat bepaalde chemicaliën in huisstof het transport van schildklierhormoon kunnen verstoren. Voor zwangere vrouwen kan dit nadelig zijn voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives. Huisstof bevat veel verschillende chemicaliën afkomstig uit allerlei producten die we dagelijks gebruiken en verslijten. Sommige van deze chemicaliën kunnen binden aan transthyretine (TTR), een eiwit dat schildklierhormoon transporteert in ons lichaam. Doordat de chemicaliën op dezelfde plaats binden als schildklierhormoon, wordt er minder hormoon getransporteerd. Het mogelijke gevolg is dat het hormoon zijn doelorganen minder goed bereikt en gemakkelijker wordt uitgescheiden.



Verminderd leervermogen en lagere IQ


In het menselijk lichaam reguleert het schildklierhormoon metabolisme en lichaamstemperatuur. De onderzoekers maken zich vooral zorgen over de functie van schildklierhormoon in de vroege hersenontwikkeling. Schildklierhormoonverstoring tijdens de vroege ontwikkeling wordt geassocieerd met verminderd leervermogen en lagere IQ-scores op latere leeftijd.


Verstoring van binding met TTR


Voor deze nieuwe studie onderzochten Timo Hamers en zijn collega’s in hoeverre de binding van schildklierhormoon aan TTR wordt verstoord door mengsels van deze chemicaliën, zoals die zijn gemeten in het bloed van zwangere vrouwen en zuigelingen. Hiervoor bepaalden zij eerst in een laboratoriumtest hoe goed deze complexe mengsels onder optimale omstandigheden binden aan puur TTR. Daarna vertaalden de wetenschappers deze bindingseigenschappen naar de situatie in menselijk bloed, waarin naast TTR ook andere schildklierhormoon-bindende eiwitten zitten.


Foetus afhankelijk van moeder voor schildklierhormoon


Op basis van hun studie verwachten de onderzoekers iets meer dan 1 procent remming van schildklierhormoon-binding aan TTR bij een gemiddelde blootstelling aan chemicaliën uit huisstof. Bij een hoge blootstelling verwachten ze ongeveer 5 procent remming. Dit percentage lijkt laag, maar kan wel bijdragen aan het bereiken van een tekort aan schildklierhormoon in mensen met weinig schildklierhormoon van zichzelf. Dit is met name belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat de foetus tijdens het eerste trimester van de zwangerschap afhankelijk is van het schildklierhormoon van de moeder. Schildklierhormoon is belangrijk voor de hersenontwikkeling van de foetus, en een tekort tijdens de zwangerschap kan na de geboorte leiden tot verminderde cognitieve functies in het kind.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen