Meer groente en fruit in voedselpakketten voedselbank nodig

Array

Om voedselbankklanten gezonder te laten eten is het nodig om op zijn minst extra groente en fruit toe te voegen aan de voedselpakketten.

Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van voedingswetenschapper Judith Neter.

Uit eerder onderzoek blijkt dat de voedingsinname van voedselbankklanten niet voldoet aan de Nederlandse Richtlijnen voor gezonde voeding. Neter onderzocht verschillende manieren om de inhoud van de pakketten aan te passen om de voedingsinname van de klanten te verbeteren.

Inhoud pakketten

Een ongezonde voedingsinname kan leiden tot een hoger risico op voedingsgerelateerde chronische aandoeningen zoals overgewicht, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. De resultaten van het onderzoek van Judith Neter benadrukken hoe belangrijk het is om de voedingsinname van Nederlandse voedselbankklanten te verbeteren door de inhoud van de voedselpakketten aan te passen. Voedselbanken zamelen voedsel in dat anders verspild zou worden, het is een aanvulling en geen compleet menu.

Ongezonde snacks

Het verbeteren van de pakketten volstaat niet door alleen de ongezonde snacks te vervangen. Het vervangen van deze snacks door bijvoorbeeld pasta en rijst bleek juist een negatief effect te hebben op de voedingsinname. Uit verschillende tests met pakketten blijkt dat in elk geval extra groente en fruit toevoegen zorgt voor een hogere fruit- en vezel -inname en een lagere totaal vet-inname.   

Meer voedselbankklanten

In de afgelopen jaren zijn de regels van Voedselbanken Nederland versoepeld, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor de voedselbank. Daarnaast zijn voedselbanken op zoek naar potentiële klanten die nu nog onder hun radar vallen. Het aantal mensen dat klant is zal naar verwachting ook de komende jaren toenemen. Het is belangrijk om effectieve strategieën te ontwikkelen om de voedingsinname van voedselbankklanten structureel te verbeteren, die eenvoudig door voedselbanken kunnen worden toegepast.

De voedselbank probeert al langer groente en fruit aan de pakketten toe te voegen. Zij zijn daarbij afhankelijk van leveranciers en voedsel dat over is. Ook werken steeds meer voedselbanken met een winkelconcept voor hun uitgifte. Daarbij kan de klant zelf kiezen welke groenten en fruit zij pakken. Deze vrije keuze wordt enorm gewaardeerd.

Neter deed haar onderzoek tussen 2010 en 2013 bij in totaal 625 voedselbankklanten van 17 voedselbanken door heel Nederland. Zij promoveerde 27 november 2019 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen