UMCG neemt als eerste in Nederland echosimulator in gebruik

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het UMCG een echosimulator in gebruik genomen. Echoscopisten, verloskundigen en artsen kunnen deze gebruiken in hun opleiding en om te oefenen in hun praktijksituatie. Het gebruik van deze echosimulator kan leiden tot een andere en betere manier van het leren uitvoeren van echoscopisch onderzoek bij zwangere vrouwen en het herkennen van mogelijke afwijkingen bij de foetus. 

Echosimulator

De echosimulator bevat diverse modules, waarin diverse competenties zijn te testen. Hierbij gaat het zowel om basaal echoscopisch onderzoek als het leren meten van een foetus tot het vaststellen van uitgebreide diagnostiek naar aangeboren afwijkingen. Iedere module eindigt met een test. Er zijn altijd nieuwe modules in te bouwen. De echo-simulator bevat een bibliotheek-functie met een bestand waarin anoniem en met toestemming van de betrokken zwangere vrouwen, specifieke echobeelden zijn opgeslagen. Deze beelden zijn ook afkomstig uit andere ziekenhuizen, ook uit het buitenland. Hierdoor kunnen ook ervaren echoscopisten of gespecialiseerde verloskundigen op een goede manier hun competenties blijven uitbreiden in het vervaardigen van echoscopisch onderzoek.

Voordelen

Voordeel van het apparaat is dat er altijd trainings- en opleidingsmogelijkheden zijn. Het apparaat staat op de afdeling zelf, waardoor er altijd gelegenheid is een aantal oefeningen of modules te doen. De echosimulator is zodanig ontworpen, dat je tijdens de modules ziet wat je doet op de buik van de zwangere vrouw  en tegelijkertijd de ligging van de baby ziet.

13-weken echo

Ook de 20-weken echo is op de echosimulator te oefenen. Het UMCG heeft deze ook aangeschaft met het oog op de 13-weken echo die vanaf 1 januari 2021 in Nederland wordt ingevoerd. Op dit moment worden er in Noord-Nederland ieder jaar ongeveer 21.000 20-weken echo’s uitgevoerd. Na de invoering van de 13-weken echo zal het aantal echo’s sterk toenemen. De introductie van deze echosimulator zorgt ervoor dat er veel minder zwangere vrouwen nodig zijn om toch op een gestructureerde manier echoscopisch onderzoek te leren.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen