Patiënten en zorgverleners: houdt fysiotherapie toegankelijk voor iedereen

Vanmiddag, 3 maart overhandigden patiënten, de Actiegroep Fysiotherapie en de Actiegroep Oefentherapie een petitie aan de Tweede Kamerleden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze petitie, die ruim 8.500 keer is ondertekend, roepen zij de politiek op om maatregelen te nemen zodat beweegzorg toegankelijk blijft voor iedereen die zorg nodig heeft.

Lastiger om de benodigde zorg te krijgen

 Op dit moment wordt het met name voor chronische patiënten steeds lastiger om de benodigde zorg te krijgen. Zo is het voor deze groep patiënten zo dat zij de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen voordat de basisverzekering alles vergoed. Dit kan opgevangen worden met een aanvullende verzekering. Alleen bevatten de meeste pakketten voor mensen met een kleinere beurs maar 6 tot 9 behandelingen. Dan blijven er dus behandelingen over die de patiënt zelf moet betalen.

Geen financiële middelen

Brenda van Gent, initiatiefnemer van Actiegroep Fysiotherapie: “We zien steeds vaker dat mensen geen financiële middelen hebben om deze behandelingen zelf te bekostigen en dus voortijdig stoppen met de behandelingen. Dat mensen niet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben, snijd door ons zorghart.” Van Gent signaleert nog een zorgwekkende ontwikkeling: “Als patiënten minder mogelijkheden krijgen om gebruik te maken van de eerstelijnszorg, zie je dat men veel eerder en vaker een beroep gaat doen op de veel duurdere tweedelijnszorg. Dat is precies het tegenovergestelde van wat de minister wil bereiken met de juiste zorg op de juiste plek.”


Het voelt alsof ik gestraft word

Patiënte Monique Meijer ervaart dat de toegankelijkheid van zorg niet altijd meer vanzelfsprekend is. “Elk jaar gaat de premie omhoog, terwijl de zorgpakketten steeds verder worden uitgekleed. Het voelt alsof ik zo gestraft wordt voor het feit dat ik zorg nodig heb. Het kan toch niet zo zijn dat de hoogte van je bankrekening bepalend is voor de hoeveelheid zorg die je krijgt?!” 

Foto: Overhandiging petitie aan Tweede Kamerleden

Bron: DOK30