Veel steun voor corona-maatregelen in Brabant, ook van Brabanders

Thuisblijven met griepverschijnselen en werken vanuit huis waar mogelijk: ruim 80 procent vindt het een goede zaak. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 mensen. Ook de deelnemers uit de provincie Brabant hebben er begrip voor.

Het kabinet en de lokale veiligheidsregio’s kwamen dinsdag met adviezen voor de provincie Brabant, waar relatief veel besmettingen zijn waarvan de herkomst niet bekend is. Daarom worden alle grote evenementen daar afgelast. Ook dat kan rekenen op steun, is hier te lezen.

Houden mensen zich aan de oproep van premier Rutte om geen handen meer te schudden? Je leest het hier. 

Vertrouwen en zorgen


Ondanks het groeiend aantal besmettingen blijft het vertrouwen in de aanpak van overheidsinstanties als het kabinet, het RIVM en de GGD constant. Wel zijn de zorgen over het virus iets gestegen, nu maakt 40 procent zich zorgen. Vooral mensen met een kwetsbare gezondheid zijn bang om het virus te krijgen. Zij hopen op meer stevige maatregelen van de overheid. Ook heeft het virus steeds meer impact op hun dagelijks leven: wat dat inhoudt, lees je hier. 

Gisteren presenteerde Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek in EenVandaag.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 26.103 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 9 en 10 maart 2020. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. 

Bron: Eenvandaag@avrotros