Digitale ondersteuning zorg bij COVID-19

Array

Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er staan op dit moment organisaties en leveranciers klaar om extra hulp te bieden in de COVID-19 (coronavirus) crisis, om deze zorg op afstand te vergemakkelijken, bijvoorbeeld door hun diensten gratis aan te bieden.

Nu snel en veilig online werken in de zorg!

Gisteren is er door VWS hard gewerkt aan een website met digitale mogelijkheden voor de zorg om met elkaar en met patiënten digitaal samen te werken. Er zijn ook gratis nummers beschikbaar gesteld om (veilig) digitaal te communiceren. Ook zijn regels omtrent bekostiging verruimd. Heb jij als zorgverlener of zorginstelling hulp (op afstand!) nodig bij implementatie? Of heb je een vraag over hoe je snel digitaal samenwerking kunt opzetten?

Bezoek dan even www.zorgvannu.nl/themas/digitale-ondersteuning-bij-covid-19-coronavirus. Daar vind je een actuele lijst met leveranciers die extra hulp bieden voor digitale zorg en ondersteuning op afstand vanwege de uitbraak van COVID-19. Dit lijstje werken zij regelmatig bij.

Enkele voorbeelden:

Maar er zijn uiteraard momenteel veel meer e-healthtoepassingen handig of nuttig. Vind deze mogelijkheden in onze zorgoplossingen. Tip: gebruik daarbij bijvoorbeeld filters zoals ‘mantelzorg’ of ‘zelfzorg’ of ‘sociaal contact’ of ‘communicatie medisch’.

Extra financiële mogelijkheden digitale zorg

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) daarnaast verrruimt de regels en neemt alle belemmerende voorwaarden weg voor zorg op afstand. Dit betekent dat zorg op afstand ook in rekening kan worden gebracht zonder dat hiervoor een speciale prestatie is vastgesteld of als niet precies is voldaan aan de voorwaarden. Zorgaanbieders kunnen ook dan een reguliere zitting/consult/behandeling declareren.
Meer informatie: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/nza-brengt-extra-verruiming-aan-voor-zorg-op-afstand

Ziekenhuizen kunnen ook het eerste consult met een patiënt digitaal doen. Zij kunnen dit declareren bij de zorgverzekeraar, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding. Mensen hoeven zo niet naar het ziekenhuis te komen als dat niet echt noodzakelijk is.
Meer informatie: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2020/03/13/nza-past-regelgeving-aan-vanwege-coronavirus

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen