Gebrek aan persoonlijke beschermmiddelen in thuis- en verpleeghuiszorg en inzet mantelzorgers

Array

Het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, afgelopen week. Ook ActiZ had in een brief aangegeven dat dit een landelijk probleem is, voor verpleeghuiszorg, verzorging, thuiszorg, bij huisartsen, maar ook in de gehandicaptenzorg. Deze mensen verdienen onze bescherming.’ Moties van de PVV en de SP die aandringen op voldoende beschermingsmiddelen op de kortst mogelijke termijn, werden aangenomen. Minister de Jonge (VWS) gaf aan dat de aanvoer van persoonlijke beschermingsmiddelen op gang komt. Hij verwacht de komende weken 4,2 miljoen mondkapjes en 2,2 miljoen chirurgische maskers. Het is belangrijk dat ook zorgmedewerkers in de wijkverpleging, thuiszorg en verpleeghuizen goed in beeld zijn bij het ROAZ, voor de verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Inzet beperkte groep mantelzorgers in verpleeghuizen

De maatregel om geen bezoek meer toe te staan in verpleeghuizen is ingrijpend, voor familie en naasten, voor bewoners en voor zorgmedewerkers. Dit werd ook erkend tijdens het debat. 50PLUS vroeg aandacht voor de belangrijke rol die mantelzorgers in het verpleeghuis vervullen. Een motie van SP en 50PLUS met een vraag om inzet van een beperkte groep mantelzorgers in verpleeghuizen te heroverwegen, werd tijdens het debat aangehouden. Minister De Jonge erkende het belang van de inzet van mantelzorgers, maar wil op dit moment het besluit niet heroverwegen omdat dit tot onduidelijkheid leidt. Wel wil hij delen hoe verpleeghuizen op creatieve manieren erin slagen contacten tussen bewoners en naasten te onderhouden, zodat deze voorbeelden ook anderen kunnen inspireren.

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen