Tijdelijk minder thuiszorg door corona

Array

Veel cliënten die thuiszorg ontvangen, krijgen die zorg de komende tijd beduidend minder of op een andere manier dan ze gewend zijn. Niet-noodzakelijke, uitstelbare thuiszorg en huishoudelijke hulp kan op steeds meer plekken in Nederland tijdelijk niet worden geleverd als gevolg van de coronacrisis. Dit gaat zo veel mogelijk in overleg met cliënten, om hen en zorgmedewerkers te beschermen tegen de gevolgen van het virus. Hoe moeilijk dat soms ook is, cliënten zelf, hun familie en/of naasten zullen deze zorg dan tijdelijk zelf moeten organiseren. 

Ouderen met corona

ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties stelt dat het anders organiseren van thuiszorg nodig is omdat de extra vraag naar thuiszorg is toegenomen. Dit komt doordat er steeds meer ouderen met corona thuis worden verzorgd om de toeloop van besmette ouderen naar ziekenhuizen te verminderen. Tegelijk is het van belang om het aantal bewegingen en contactmomenten van  thuiszorgmedewerkers die zieke ouderen verzorgen zoveel mogelijk te beperken, om de kans op besmetting en de verdere verspreiding van het virus te verminderen.

Niet alles kan nog

‘Cliënten krijgen nog wel thuiszorg’, benadrukt ActiZ-bestuurslid Conny Helder. ‘De behoefte aan thuiszorg verschilt per cliënt en niet alle thuiszorg is even noodzakelijk in tijden van corona. Schone ramen zijn nu even niet belangrijk. We zetten alles op alles om onze cliënten de noodzakelijke zorg te blijven geven. Denk hierbij aan het toedienen van medicatie en palliatieve zorg.’ Helder waarschuwt ook dat er vanwege corona meer mensen in de stervensfase thuis worden verpleegd en dat niet kan worden uitgesloten dat ook voor deze intensieve vorm van thuiszorg (24/7) de werkwijze mogelijk zal worden aangepast. ‘We doen wat we kunnen, maar we kunnen niet meer alles doen wat we deden.’

Begrip

Verder geeft ActiZ aan signalen te ontvangen van gemeenten die door cliënten en mantelzorgers worden gebeld over verschillen die ontstaan tussen cliënten die zorg krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Helder: ‘Ik vraag om begrip van iedereen dat we in deze crisistijd naar beste eer en geweten handelen, maar niet altijd alles volgens het boekje kunnen doen.’

Goede voorbeelden delen

Zorgorganisaties in onder andere Brabant hebben de thuiszorg de afgelopen week al noodgedwongen anders moeten organiseren. Hier zijn inmiddels ook praktische, lokale richtlijnen in gebruik om medewerkers te faciliteren bij de aanpak om tot vermindering en herverdeling van thuiszorg te komen. Dergelijke voorbeeldenverspreidt ActiZ onder leden via het eigen ledennet.

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen