NVZ en NFU: alle capaciteit nodig voor verwachte toestroom coronapatiënten

Op steeds meer plekken komen ziekenhuizen vol te liggen. Ziekenhuizen werken met man en macht om extra capaciteit en extra bedden te creëren. Vooral de IC-capaciteit wordt opgevoerd. 27 maart 2020

Gegevens beschikbare capaciteit delen


Een goede verdeling van patiënten over het land is heel belangrijk. Dat geldt niet alleen voor Brabantse patiënten. Ook andere regio’s komen onder druk te staan. Daarom is het belangrijk dat ziekenhuizen landelijk hun gegevens delen over de beschikbare bedden en IC-capaciteit om zo actief bij te dragen aan het beschikbaar maken van deze capaciteit voor patiënten die het nodig hebben.

Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding


De landelijke coördinatie van de beschikbare bedden en IC-capaciteit is deze week gestart met de inrichting van een coördinatiecentrum, onder aansturing van het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg). Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) matcht elke dag de vraag naar (IC-)bedden met de beschikbare capaciteit in het land. Dagelijks wordt een enorme logistieke operatie uitgevoerd om patiënten daadwerkelijk te verplaatsen van het ene naar het andere ziekenhuis. Er zijn inmiddels honderden patiënten verhuisd.

Maximale opschaling


Ziekenhuizen en umc’s doen er alles aan om het aantal bedden en de beschikbare IC-capaciteit verder uit te breiden en maximaal op te schalen voor de behandeling van coronapatiënten en de overige (semi-)acute zorg. Zo worden veel verkoeverafdelingen ingericht om coronapatiënten te kunnen behandelen. NVZ en NFU juichen dat van harte toe en roepen alle betrokkenen op om te blijven zoeken naar additionele mogelijkheden. We hebben alle capaciteit hard nodig om de komende dagen de verwachte toestroom aan patiënten het hoofd te kunnen bieden.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen