Trombose als complicatie van kanker

Array

Promotie Noémie Kraaijpoel: Trombose als complicatie van kanker
Veneuze trombose-embolie (VTE), het ontstaan van bloedpropjes in de aderen van benen en bekken of in de longen, is een veel voorkomende ernstige complicatie van kanker. Verschillende risicofactoren dragen bij aan de ontwikkeling van VTE, zoals kankertype en -stadium, chemotherapie, chirurgie en patiëntgerelateerde factoren, gevorderde leeftijd en hoe mobiel de patiënt is.

Kankergeassocieerde VTE


Patiënten met kanker krijgen vaak een scan zodat de arts kan zien hoe de kanker zich ontwikkelt en hoe de behandeling uitpakt. Hierbij is ook aandacht voor het opsporen van VTE. Het beheer van kankergeassocieerde VTE is een uitdaging. In de loop der jaren is er vooruitgang geboekt en zijn er onderzoeken gepubliceerd die de artsen ondersteunen bij de behandeling van deze patiënten. In haar proefschrift bespreekt Kraaijpoel onder meer veel voorkomende kankergeassocieerde VTE-scenario’s en kijkt ze kritisch naar het bewijs om te beslissen over de behandeling.

Bron: AmsterdamUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen