Nieuw verdeelmodel mondmaskers: Het blijft een verdeling van schaarste

Array

Reactie ActiZ op nieuw verdeelmodel

Het is goed dat er een nieuw verdeelmodel voor mondmaskers is. Dat stelt ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties. Aanpassing van het verdeelmodel was belangrijk om ook medewerkers in verpleeghuizen en de zorg thuis meer mondmaskers te kunnen bieden. In het nieuwe verdeelmodel voor beschermende mondmaskers wordt niet gekeken naar verdeling per sector, maar naar risicovolle handelingen. Deze handelingen worden ook verricht in verpleeghuizen en in de zorg bij mensen thuis.

Verdeling schaarste

Eerder deze week luidde ActiZ de noodklok over het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook medewerkers in verpleeghuizen en in de zorg thuis moeten veilig hun werk kunnen doen. En kwetsbare cliënten dienen beschermd te worden tegen verspreiding van het virus. ActiZ-bestuurslid Conny Helder: ‘Het nieuwe verdeelmodel voor mondmaskers is een stap in de goede richting. Maar het blijft een verdeling van schaarste. Het tekort is er nog niet mee oplost. Zo is er op dit moment naast mondmaskers bijvoorbeeld ook een tekort aan beschermende schorten.’

Dilemma

Het blijft volgens ActiZ belangrijk dat de inkoop van nieuwe materialen en productie ervan in eigen land zo snel mogelijk op stoom komt. Ook voor andere materialen is het van belang dat er in de verdeling gekeken wordt waar de behoefte aan de middelen het grootst is. Conny Helder stelt dat de tekorten zorgen voor een dilemma in de zorg voor ouderen en chronisch zieken: ‘Als we genoeg beschermende middelen hebben, kunnen we voorkomen dat medewerkers ziek worden, verspreiding van het virus beperken en goede zorg blijven verlenen. Helder vervolgt: ‘In deze crisis moeten we samenwerken om er in alle sectoren voor te zorgen dat medewerkers beschermd kunnen werken en cliënten de juiste zorg krijgen’. 

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen