Donkere vlekken bij ouderen

Array

Vrijdag 17 april 2020 Promotie (UvA), 13 uur
Daryl Tio: Donkere vlekken bij ouderen

Lentigo maligna is een donkere vlek op de huid die voorkomt bij oudere mensen, met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Het is mede veroorzaakt door veel zon op de huid. Meestal zit een lentigo maligna op het gezicht. Het wordt vaak behandeld, omdat het een voorloper kan zijn van een kwaadaardig melanoom – een vorm van huidkanker.

Imiquimod creme

Tio keek in zijn onderzoek naar de behandeling van deze pigmentvlekken met de zogenaamde imiquimod creme. Dit bleek in 80 procent van de gevallen een effectief middel en is daarmee dus ook een goed middel om te gebruiken – bijvoorbeeld wanneer men zo’n vlek niet chirurgisch kan verwijderen.


Tio vond ook dat zogeheten “cancer/testis antigen” gebruikt kunnen worden om een onderscheid te maken tussen normale huid, een ‘onschuldige’ lentigo maligna en lentigo maligna melanoom. Dit betekent dat er een betere diagnose kan worden gesteld, waardoor dokters en patiënten eerder weten welke behandeling voor hen de meest optimale is.

Bron: UMC Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen