Waarom ontstaat type 2 diabetes vaker bij Zuid Aziaten

Array

Mensen met een Zuid-Aziatische etniciteit hebben een verhoogd risico op type 2-diabetes (T2D). De onderliggende oorzaken voor dit hoge risico blijken moeilijk vast te stellen, maar Muilwijk vond een aantal aanknopingspunten die specifiek lijken voor mensen met een Zuid-Aziatische achtergrond.

Type 2-diabetes


Ze keek onder andere naar een nieuw mechanisme waarvan gesuggereerd wordt dat het een rol speelt in de ontwikkeling van T2D. Het gaat om zogenaamde lipotoxiciteit oftewel de schadelijke effecten van een opstapeling van vet buiten het vetweefsel.
Muilwijk vroeg zich af hoe type 2-diabetes specifiek onder Hindoestanen kan worden voorkomen, juist wanneer die ziekte samenhangt met lipotoxiciteit als gevolge van (te veel) vet-inname. Ze vond dat vooralsnog dezelfde interventies nodig zijn als voor mensen met een  Europese achtergrond, maar dat voor Zuid-Aziaten de richtlijnen over vetinname, strenger moeten worden ten opzichte van die voor Europeanen.

Lipotoxiciteit


Tegelijkertijd is niet aannemelijk dat de  lipotoxiciteit de relatieve etnische verschillen in het risico op T2D tussen Zuid Aziatische en Europese populaties verklaart. Verder onderzoek naar de aanknopingspunten moet daarom nog worden uitgevoerd.
Het onderzoek van Mirthe Muilwijk valt binnen de populatie-gebaseerde HELIUS studie, een groot multi-etnisch cohort.
Link naar proefschrift

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen