2Doc Kort: Leven in Bergamo

“Ik hou van mijn werk”

Woensdag 6 mei 2020, 21.10-21.22 uur op NPO 2

Marco Redolfi is al negentien jaar verpleger op de Intensive Care in Bergamo. Net zoals iedereen is hij overvallen door de vloedgolf van corona-besmettingen die Bergamo overspoelde. Hij besluit zijn ervaringen bij te houden door ze in te spreken op zijn computer. Met zijn zoon filmt hij thuis, op straat, in het ziekenhuis waar hij werkt. Regisseur Christine Pawlata maakte van hun materiaal een korte documentaire, een impressie van de dagelijkse dilemma’s van een verpleger die te midden van de chaos het hoofd boven water probeert te houden.

Door het alom heersende tekort aan middelen is hij niet getest. “Veel mortuariummedewerkers zijn besmet geraakt omdat ze geen tijd hadden voorzichtig te zijn.” Hij weet niet of hij besmet is of niet. “We omhelzen elkaar al een maand niet meer”, zegt hij over het contact met zijn vrouw en kinderen. Op weg naar zijn werk ziet hij de spandoeken, die de zorgmedewerkers een hart onder de riem steken, helden noemen. “Ik heb me nooit een held gevoeld”, zegt Marco. “Wij zijn arbeiders, die goed beschermd moeten worden. Eerlijk gezegd heb ik geen zin om te sterven voor het virus.”Zijn werk confronteert hem er in deze tijd allereerst mee hoe klein we zijn. “Poca cosa.”
Leven in Bergamo van Christine Pawlata maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van Human en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Bron: NPO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen