Zorgstandaard Dementie is vernieuwd

Array

Een samenhangende benadering voor het hele dementietraject, vanuit het perspectief van personen met dementie en hun mantelzorgers. Dat is de kern van de nieuwe Zorgstandaard Dementie, die op 22 april is gepresenteerd. De Zorgstandaard ondersteunt hiermee dementienetwerken om hun dementiezorg te verbeteren, persoonsgericht en integraal. Het Zorginstituut heeft de Zorgstandaard Dementie geautoriseerd nadat meer dan 20 partijen deze hebben onderschreven. Daaronder vertegenwoordigers van zorgorganisaties, cliënten en mantelzorgers, de zorgverzekeraars en vele beroepsorganisaties.

De Zorgstandaard Dementie 2020 vervangt die uit 2013 en vormt voor de komende jaren voor zorgverzekeraars de leidraad voor de inkoop van casemanagement en netwerkzorg dementie.

Maatschappelijke opdracht


Daniëlle van Hemert, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en namens de zorgverzekeraars betrokken bij de vernieuwde zorgstandaard: “Mensen met dementie moeten zich overal in Nederland verzekerd weten van goede zorg en ondersteuning gedurende het hele ziektebeloop. Zorgverzekeraars zien het als hun maatschappelijke opdracht om die goede zorg aan hun verzekerden te garanderen, vanaf de start van het diagnostisch proces tot aan overlijden, ongeacht tijd en plaats. Daarom heeft Zorgverzekeraars Nederland namens alle zorgverzekeraars de afgelopen twee jaar meegewerkt aan de totstandkoming van de herziene Zorgstandaard Dementie, waarin de kernelementen van dementiezorg – persoonsgerichte en integrale zorg, casemanagement en ketenzorg dementie onder de loep zijn genomen. Die herziene standaard is voor de komende jaren onze leidraad voor de inkoop van casemanagement en netwerkzorg dementie.”

De Zorgstandaard Dementie 2020 en de bijbehorende publieksversie van Alzheimer Nederland zijn in te zien en te downloaden op http://zorgstandaarddementie.nl.

Lees voor meer achtergrondinformatie over deze Zorgstandaard een bericht op de site van Vilans.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen