Catharina Ziekenhuis introduceert ‘De Corona Check’ in Zuidoost-Brabant

Inwoners van de regio Zuidoost-Brabant kunnen via een gratis app op afstand hulp krijgen bij klachten die zouden kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus (COVID-19). De gebruiker moet daarvoor dagelijks enkele vragen beantwoorden over zijn of haar gezondheid, zoals hoesten, kortademigheid of koorts. Een door artsen gesuperviseerd team beoordeelt de antwoorden en onderneemt zo nodig actie.

In de gratis medische begeleidingsapp ‘De Corona Check’ kunnen inwoners hun gezondheid volgen en krijgen zij advies over een mogelijke besmetting met het coronavirus (COVID-19). De app is ontwikkeld door Santeon-ziekenhuis OLVG in Amsterdam en binnen enkele weken over heel Nederland uitgerold. Vorige week was de app al door ruim 110.000 Nederlanders gedownload. Gebruikers geven aan het prettig te vinden dat de app hen op een eenvoudige manier helpt om dagelijks stil te staan bij hun klachten en dat er vervolgens altijd iemand meekijkt met de doorgestuurde gegevens. 

Laagdrempelig en betrouwbaar

“Zolang er geen vaccin is, zullen corona-infecties voorlopig blijven bestaan. Er zal bij mensen thuis veel onzekerheid over corona blijven bestaan. Zij hebben behoefte aan laagdrempelige betrouwbare informatie en adviezen als het gaat om klachten die kunnen duiden op een infectie”, aldus longarts Pascal Wielders van het Catharina Ziekenhuis. “Deze app geeft heel laagdrempelig snel antwoord op vragen rondom corona.”

Hoe werkt de app?

Doordat gebruikers dagelijks gegevens invullen over hun gezondheid kan een door artsen gesuperviseerd team bijhouden of klachten mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Als er contact nodig is, wordt de gebruiker gebeld door dit team. Zij geven advies en verwijzen eventueel door naar een zorgverlener bij u in de buurt, zoals de huisarts.

De app is nadrukkelijk geen vervanging van reguliere zorg of spoedzorg. Wie ernstig ziek is of een spoedvraag heeft, wordt geadviseerd zelf contact op te nemen met de huisarts.

Voor wie is deze app?

De app is voor alle mensen in de regio Zuidoost-Brabant. Op de website van het Catharina Ziekenhuis (www.catharinaziekenhuis.nl) staat een link om je aan te melden voor ‘De Corona Check’.

Om de app te gebruiken, is het niet nodig om patiënt van het Catharina Ziekenhuis te zijn. Gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn, een koortsthermometer hebben en een smartphone of tablet hebben met Android versie 7 of hoger of Apple versie IOS12 of hoger.

Samenwerking

‘De Corona Check’ is een initiatief van het Santeon-ziekenhuis OLVG in Amsterdam en het bedrijf Luscii. Zij hebben de app ontwikkeld. Inmiddels bieden vijf van de zeven Santeon ziekenhuizen, waar ook het Catharina Ziekenhuis onder valt, de online corona check aan.

Bron: Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen