Meldingen bijwerkingen hydroxychloroquine en chloroquine bij oorspronkelijke toepassing

Array

Voordat chloroquine en hydroxychloroquine voor COVID-19 werden gebruikt, kreeg Lareb 90 meldingen van bijwerkingen bij chloroquine en 1071 bij hydroxychloroquine. Het betreft hier de oorspronkelijke toepassingen zoals malaria en reuma. De gemelde bijwerkingen verschillen per toepassing. Bij COVID-19 worden deze geneesmiddelen kort, maar met een hogere dosering gebruikt. Het risico op bijwerkingen kan daardoor groter zijn.

Analyse van bijwerkingen

Bij het gebruik van chloroquine zijn vooral huidreacties (19%), reacties op het zenuwstelsel (10%) en psychische klachten (10%) gemeld. Bij hydroxychloroquine waren dit huidreacties (20%) en maagdarmklachten (16%).


De analyse laat zien dat de gemelde bijwerkingen per toepassing verschillen. Bij langdurige behandeling zijn er met name oogproblemen gemeld. Hoewel veranderingen van het ECG en hartritmestoornissen (zoals QT-verlenging) bekende bijwerkingen zijn, werd dit weinig gemeld: 2 keer bij chloroquine en 18 keer bij hydroxychloroquine.

Toepassing bij COVID-19

De dosering van chloroquine bij COVID-19 (600 mg, gevolgd door 2x daags 300 mg voor 5 dagen) is hoger dan die bij de oorspronkelijke toepassingen. Het risico op dosis gerelateerde bijwerkingen, waaronder QT-verlenging en psychische klachten, is daarmee wellicht hoger dan op basis van oude informatie verwacht kan worden. Het risico op bijwerkingen kan hoger zijn bij de hogere dosis bij COVID-19 patiënten. Het melden en monitoren van bijwerkingen is daarom van groot belang. Zie hier de analyse voor chloroquine. Zie hier de analyse voor hydroxychloroquine.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen