COVID-19 studie: 8,4 % van de Belgische gezondheidswerkers heeft antistoffen tegen SARS-CoV-2

Array

Begin mei had 8,4% van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.

Tussen 6 en 10 mei werden 785 bloedstalen genomen van een representatief aantal gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen. 80% van deze gezondheidswerkers oefent een paramedisch beroep uit, 20% van hen is arts. De helft van hen is ouder dan 39 jaar (jongste 20 jaar, oudste 67 jaar) en de meerderheid (80%) zijn vrouwen. Zowel personeel dat werkt op COVID- als niet-COVID-afdelingen werd getest. Ook zorgpersoneel dat eerder positief testte, kwam in aanmerking.

COVID-19 besmetting gezondheidswerkers

Deze resultaten reflecteren infecties die minstens 2 weken voor de bloedafname plaatsvonden. Bovendien meldde meer dan 90% van de deelnemers die positief testten voor antilichamen ten minste 1 symptoom van COVID-19 sinds het begin van de epidemie. In vergelijking met de gezonde, volwassen bevolking (4,3% antilichamen zoals bleek uit een studie in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen) hebben proportioneel gezien ongeveer dubbel zoveel gezondheidswerkers in het ziekenhuis antilichamen tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De aanwezigheid van antilichamen is wel minder hoog dan verwacht, gezien zorgpersoneel in ziekenhuizen vermoedelijk meer wordt blootgesteld aan de infectie. De aanwezigheid van antilichamen zegt nog niet meteen iets over eventuele bescherming bij een volgende blootstelling aan SARS-CoV-2. Daarvoor is verdere opvolging en onderzoek nodig.

Tot eind september 2020 blijven we dezelfde gezondheidswerkers opvolgen. Maandelijks nemen we bij deze groep gezondheidswerkers een nieuw bloedstaal om de evolutie van de aanwezigheid van antilichamen in hun bloed tegen SARS-CoV-2 op te volgen.

Bron: ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen