Geen misbruik datalek Infectieradar

Array

De gegevens van deelnemers aan Infectieradar zijn door niemand anders ingezien dan door de journalist en de aan hen meldende beveiligingsexpert. Verder zijn de gegevens de deelnemers van Infectieradar niet door anderen ingezien. Dat melden de leverancier van het systeem en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . 

Privacygevoelige informatie zichtbaar door datalek Infectieradar.

Zaterdag 6 juni kregen het RIVM een melding van een datalek binnen Infectieradar. Privacygevoelige informatie was vindbaar door een aantal handelingen uit te voeren in het systeem waarmee wij de vragenlijsten afnemen. Dit ondanks de verschillende veiligheidschecks die van te voren waren uitgevoerd op de software.

Zodra de melding bij ons binnenkwam hebben wij de vragenlijsten offline gehaald en de situatie onderzocht. Op het moment dat het nieuws naar buiten werd gebracht, waren de gegevens veiliggesteld. Uit voorzorg heeft het RIVM ook vragenlijsten van andere onderzoeken die met het systeem werken offline gehaald.

Beveiligingsexpert

De leverancier en het RIVM hebben bevestigd dat niemand anders dan de journalist en de aan hen meldende beveiligingsexpert gegevens in hebben kunnen zien. Het ging om 49 aanmeldformulieren. Verder zijn de gegevens de deelnemers van Infectieradar niet door anderen ingezien. De journalist en de beveiligingsonderzoeker hebben laten weten de gegevens zo snel mogelijk te vernietigen. Het RIVM heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens van het datalek. Ook heeft het RIVM de deelnemers waarvan de gegevens zijn ingezien inmiddels geïnformeerd. De journalist die het lek meldde, heeft het RIVM laten weten dat de geopende formulieren niet zijn ingezien en zijn vernietigd.

De leverancier van de software heeft inmiddels een oplossing doorgevoerd. Deze oplossing wordt nu door het RIVM en een externe partij getest. Zodra we zeker weten dat de vragenlijsten veilig worden opgeslagen, gaan we verder met Infectieradar.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen