Kick-off Babyconnect Noord-Holland Noord

Array

Op maandag 22 en donderdag 25 juni hebben de regionale “kick-offs” van Babyconnect Noord-Holland Noord plaatsgevonden. De bijeenkomsten vormen het begin van een driejarig traject waarin geboortezorgverleners in de regio de handen ineenslaan om gegevensuitwisseling rond de geboorte te verbeteren.

Hoe gaan we het als regio mogelijk maken dat zorgverleners op een veilige manier gegevens kunnen uitwisselen waarbij de cliënt de regie heeft?  Dat was het thema van de twee drukbezochte digitale bijeenkomsten. Ruim 60 zorg- en IT-professionals uit de regio namen hiervoor plaats achter hun scherm. Ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en zorgverzekeraar Zilver Kruis woonden een bijeenkomst bij. Het evenement, verzorgd door Zorg Optimalisatie Noord-Holland (ZONH) en het landelijk programmabureau Babyconnect, gaf de deelnemers inzicht in de plannen en activiteiten voor de aankomende periode. Tevens was er volop mogelijkheid om vragen te stellen.

Aansluiting

Dat digitale gegevensuitwisseling belangrijk is, maar niet vanzelfsprekend, was goed merkbaar. “Hoe gaan we alle verschillende verloskundige softwareprogramma’s op elkaar aansluiten en hoe waarborgen we dat alles werkt?” en: ”Is het ook mogelijk om andere zorgprofessionals zoals huisartsen aan te sluiten of verbindingen te leggen met zorgprofessionals in andere regio’s?”, waren vragen die onder de deelnemers leefden. Rob Hoogervorst, projectmanager bij Zorgring dat de technische implicatie van het project begeleidt, legde uit: “We beginnen met het in kaart brengen van de regionale infrastructuur waarin alle systemen worden meegenomen. Daarna zullen we met leveranciers goede afspraken maken over hoe ze gegevens moeten aanleveren.”  Rianne van den Brink, projectleider Babyconnect ZONH, vulde aan: “De basis is het neerzetten van een goed systeem tussen geboortezorgverleners in Noord-Holland Noord. Op een later tijdstip kunnen we kijken naar aansluiting van andere zorgprofessionals of regio’s.”

VIPP-programma

Het Ministerie van VWS wil digitale informatie-uitwisseling in de zorg stimuleren en verbeteren. Daarom zijn verschillende zogeheten “versnellingsprogramma’s informatie-uitwisseling patiënt en professional”(VIPP) in het leven geroepen. Tevens werkt het ministerie aan een wet die verplicht dat gegevensuitwisseling tussen zorgverleners elektronisch moet verlopen. De regio Noord Holland Noord is de eerste regio in het land die met VIPP Babyconnect van start is gegaan.

Bron: ZONH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen