Foto: Friso Keuris

Adelheid Roosen en Hugo Borst zetten zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort

Array

Vier afleveringen vanaf 2 september 2020, om 20:30 op NPO 2
1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen er ergens in zijn of haar leven mee in aanraking komt, of het nu gaat om de buurvrouw, je ouders of jijzelf. In de vierdelige serie Thuis op Zuid dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderbuurt, een zeer diverse volkswijk op Rotterdam-Zuid met veel ouderen. Na alle lessen die Adelheid en Hugo uit de serie In De Leeuwenhoek hebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis moeten, maar soms ook willen, blijven wonen. 

Foto: Friso Keuris
Hugo en Adelheid, Thuis op Zuid. Foto: Friso Keuris

 Kán dat eigenlijk wel: langer thuiswonend met dementie? Wie kijkt er dan naar deze mensen om? Of wil iemand juist graag alleen zijn? En; kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook?
Tegen het einde van het filmen van de serie overviel het coronavirus de wereld. De crisis maakte de problematiek rond de ouderenzorg in Nederland akelig zichtbaar. Immers, de ‘stille ramp’ waar de laatste tijd in de media zo vaak aan gerefereerd wordt, speelt zich zeker niet alleen in verpleeghuizen af, maar, nog veel stiller èn omvangrijker, thuis.
In In De Leeuwenhoek sloegen Adelheid Roosen en Hugo Borst de handen ineen en keken hun ogen uit in het bijzondere Rotterdamse verpleeghuis. In Thuis op Zuid zetten Adelheid Roosen en Hugo Borst hun zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort. In deze vierdelige serie proberen Hugo en Adelheid waar ze kunnen het deze mensen, alsook hun hulptroepen, makkelijker en aangenamer te maken.
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland.

Bron: HUMAN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen