Crowdfundingsactie #wakeuptocorona haalt 1 miljoen op

Actie gaat dóór om onderzoek naar vaccin tegen COVID-19 te steunen

De crowdfundingsactie #wakeuptocorona (wakeuptocorona.nl) heeft de mijlpaal van 1 miljoen bereikt. Hiermee kan waardevol corona-onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) worden uitgevoerd. De crowdfunding gaat dóór, ook met het oog op de langere termijn en het risico van een tweede coronagolf.

Duizenden donateurs

Het geldbedrag is bijeengebracht door duizenden donateurs uit heel Nederland en daarbuiten en het wordt gebruikt voor het corona-onderzoek van het LUMC. Hier wordt in (inter)nationaal verband onderzoek gedaan naar virusremmers, geneesmiddelen en kandidaat-vaccins.

Mede dankzij de donateurs van #wakeuptocorona kan er op korte termijn een tweede Bio Safety Level 3-laboratorium worden opgezet waar de groep van prof.dr. Eric Snijder het onderzoek naar antivirale middelen kan uitbreiden. Een ander deel van het opgehaalde bedrag wordt besteed aan het project van dr.ir. Marjolein Kikkert die in samenwerking met het farmaceutische bedrijf Janssen kandidaat-vaccins test. Daarnaast dragen de donateurs van #wakeuptocorona bij aan een groot onderzoeksproject naar de uiting, het verloop en de behandeling van COVID-19 bij kinderen.

Blijven gebonden aan ingrijpende coronamaatregelen

Hoewel het gewone leven weer langzaam op gang lijkt te komen, blijven we gebonden aan ingrijpende coronamaatregelen die ons moeten beschermen tegen een tweede golf. Zolang er geen vaccin of andere medische oplossing is, blijft de huidige anderhalvemetersamenleving ‘het nieuwe normaal’. De actie #wakeuptocorona gaat door om (nog) meer onderzoek mogelijk te maken. Voor een oplossing op de korte termijn, maar ook om een eventuele nieuwe pandemie in de kiem te kunnen smoren en zo een herhaling van de huidige crisis te voorkomen.

De crowdfundingsactie is een initiatief van het Leids Universiteits Fonds in samenwerking met de Bontius Stichting van het LUMC.

Bron: Universiteit Leiden