ESC: Chocolade is goed voor het hart

Array

Minstens één keer per week chocolade eten verminderd het risico op hartaandoeningen, dat blijkt uit onderzoek onlangs is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, van de European Society of Cardiology (ESC) .1

“De studie suggereert dat chocolade helpt de bloedvaten van het hart gezond te houden”, zegt onderzoeksauteur Dr. Chayakrit Krittanawong van Baylor College of Medicine, Houston, Texas.

“In het verleden hebben klinische onderzoeken aangetoond dat chocolade gunstig is voor zowel de bloeddruk als de bekleding van bloedvaten”, vertelt de onderzoeker. ‘Ik wilde onderzoeken of het de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) echt beïnvloedt of niet. En als dat zo is, is het dan nuttig of schadelijk? ‘

De onderzoekers voerden een gecombineerde analyse uit van onderzoeken van de afgelopen vijf decennia waarin het verband tussen chocoladeconsumptie en coronaire hartziekte (de blokkade van de kransslagaders) werd onderzocht. De analyse omvatte zes onderzoeken met in totaal 336.289 deelnemers die hun chocoladeconsumptie rapporteerden.

Tijdens een mediane follow-up van bijna negen jaar ontwikkelden 14.043 deelnemers coronaire hartziekte en kregen 4.667 een hartaanval.
In vergelijking met de groep die minder dan één keer per week chocolade consumeerde, vertoonde de groep die meer dan eens per week chocolade at een 8% lager risico op coronaire hartziekte.

Dr. Krittanawong zei: “Chocolade bevat gezonde hartvoedingsstoffen zoals flavonoïden, methylxanthines, polyfenolen en stearinezuur die ontstekingen kunnen verminderen en een goed cholesterol kunnen verhogen (lipoproteïne met hoge dichtheid of HDL-cholesterol).”

Er is niet onderzocht of een bepaald type chocolade voordeliger is en of er een ideale portiegrootte is. “Chocolade lijkt veelbelovend voor de preventie van coronaire hartziekte, maar er is meer onderzoek nodig om vast te stellen hoeveel en wat voor soort chocolade kan worden aanbevolen”.

Hoewel het niet duidelijk is hoeveel chocolade optimaal is, waarschuwde Dr. Krittanawong om te matigen met eten. Hij zei: “Gematigde hoeveelheden chocolade lijken de kransslagaders te beschermen, maar het is waarschijnlijk dat grote hoeveelheden dat niet doen. De calorieën, suiker, melk en vetten in commercieel verkrijgbare producten hebben mogelijk een negatief effect, vooral voor diabetici en zwaarlijvige mensen. ”

Bron: ESC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen