Thuishemodialyse van het Dialysecentrum Maasstad Ziekenhuis in samenwerking met Thuisziekenhuis Nederland

Array

In het AD stond onlangs een artikel verschenen over de thuishemodialyse die het Dialysecentrum van het Maasstad Ziekenhuis samen met Thuisziekenhuis Nederland aanbiedt. Piet Neele uit Zeeland is deeerste patiënt die hier gebruik van maakt en hij is er erg blij mee.

De hemodialysemachines en de verpleegkundige zorg aan huis worden verzorgd door Thuisziekenhuis Nederland en de behandelend nefrologen van het Maasstad Ziekenhuis zorgen voor de medische kennis én de controles. De patiënt komt om de zes weken in het ziekenhuis dialyseren. Dan worden ook alle uitslagen besproken.

Thuishemodialyse via telemonitoring

Bij thuishemodialyse wordt de behandeling via telemonitoring real time gevolgd en kan de behandelend arts op afstand de behandelvoorschriften aanpassen. Hierdoor worden ziekenhuisbezoeken zo veel mogelijk beperkt en kan, indien nodig, direct worden ingegrepen en medische hulp ingeschakeld worden. Naast toenemende vrijheid staat ook hier de veiligheid van de patiënten voorop.

Piet Neele en zijn vrouw hebben thuis een eigen dialysekamer ingericht waar meneer Neele een aantal keer per week zelf zijn dialyse verzorgt. Door trainingen in het Maasstad Ziekenhuis en thuis weet hij precies hoe alles werkt en welk onderhoud nodig is aan de apparatuur. Het thuisdialyseren scheelt hem vanuit zijn woonplaats Oosterland veel reistijd naar en van het ziekenhuis en geeft meer keuze in wanneer hij zelf wil dialyseren.

In de toekomst zullen nog meer patiënten van het Maasstad Ziekenhuis gebruik maken van de mogelijkheid om thuis te dialyseren. Inmiddels is de derde patiënt klaar om er mee te beginnen.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen